Volkswagen: Izvršni direktor zahteva predčasno podaljšanje pogodbe o delu

Janez Kovačič Janez Kovačič
19.12.2020 05:00
Herbert Diess, izvršni direktor koncerna Volkswagen, pričakuje podaljšanje pogodbe o delu kot potrditev pravilnosti svojih načrtov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Herbert Diess vodi koncern Volkswagen od leta 2018.
Epa

Skoraj neopazno je šla mimo novica o tem, da je izvršni direktor Volkswagna Hebert Diess, ki je na vrhu te največje avtomobilske korporacije od leta 2018, zahteval, naj mu predčasno podaljšajo pogodbo o delu, ki se sicer izteče leta 2023. S tem naj bi dobil potrditev, da je njegova usmeritev prava. Nadzorni svet tega doslej ni storil. Kaj se dogaja?

Herbert Diess naj bi po pisanju nemških medijev s predčasno potrditvijo podaljšanja pogodbe o delu dobil soglasje nadzornega sveta – v njem imajo sedeže predstavniki družin Porsche in Piëch, vlade zvezne dežele Spodnja Saška in predstavniki zaposlenih –, da je strategija prava. Gre za usmeritev v razvoj električnih vozil, avtonomne vožnje ipd. Nadzorni svet se za sedaj ni odločil za podaljšanje pogodbe (običajno jo podaljšajo leto dni pred iztekom) in je hkrati sporočil, da "so pogovori med vsemi, ki jih to zadeva, konstruktivni". Ni posebna skrivnost, da Diessu čedalje bolj nasprotujejo sindikati oziroma zaposleni, še posebno njihov predstavnik Bernd Osterloch. Po mnenju izvršnega direktorja je VW "manj učinkovit in ima višje stroške kot konkurenti", to pa zagotovo pomeni, da naj bi bili potrebni odločni rezi oziroma ukrepi tudi ali predvsem na škodo zaposlenih. Njihovi predstavniki ob tem nasprotujejo tudi nekaterim Diessovim kadrovskim potezam, po poročanju časopisa Handelsblatt pa naj bi ta "izgubil zaupanje vodilnih".

Sicer pa Diess že nekaj časa poudarja, da je Tesa boljša od Volkswagna, tega pa, kot je zapisal v kolumni v omenjenem časopisu, še vedno obkrožajo "stare, bogato okrašene strukture".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta