Novi ukrepi: Na dan izplačila pokojnin bodo bančne poslovalnice odprte že prej

Na NLB se pripravljajo na večji obisk ob izplačilu pokojnin konec meseca, zato bodo 30. oktobra svoje poslovalnice odprli prej. S ponedeljkom, 26. oktobra, ljubljanski mestni avtobusi vozijo po počitniškem voznem redu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Trgovci, bankirji, vzgojitelji in vsi, ki jih novi strožji ukrepi zadevajo, se pripravljajo na nov režim. "To, da ukrepe zaenkrat uvajamo za en teden, je ta trenutek optimistična napoved in nekaj oprijemljivega. Ne želim dajati praznih obljub in govoriti, da bo čez en teden vse drugače," je povedal minister Zdravko Počivalšek ter se tudi zahvalil osebju v zdravstvu in med drugim tudi medijem, ki obveščajo javnost. Pri tem je zatrdil, da hitreje, ko bo širjenje virusa omejeno, hitreje bo lahko spet gospodarstvo začelo delati. Državljanke in državljane pa je pozval: "Čas je, da pokažemo in dokažemo, da skupaj zmoremo, da zmoremo upoštevati ukrepe, da zmoremo premagati to krizo in da se zmoremo znova postaviti na noge. Zdaj ni čas, da omagamo, ampak trenutek, da virus premagamo."

Banke

Banke bodo na primer obratovale tudi v času strožjih omejitev. Na Novi Ljubljanski banki so pojasnili, kako se pripravljajo na večji obisk ob izplačilu pokojnin konec meseca. "Ker koronavirus najbolj ogroža starejše, bomo na dan izplačila pokojnin, to je 30. oktober, poslovalnice odprli prej. Na ta dan bodo vse poslovalnice v Sloveniji odprte od 7:30 do 15. ure, izjema je Poslovalnica E.Leclerc, ki se drži urnika nakupovalnega centra. Ob tem pa starejšim in upokojencem, ki jih koronavirus še posebej ogroža, svetujemo, naj ostanejo doma, za pomoč pri bančnih opravkih pa prosijo svojce," so pojasnili.

Od jutri naprej bodo začeli veljati še strožji ukrepi. Zapirajo se hoteli, omejuje se delovanje trgovskih centrov, zaprti bodo dijaški in študentski domovi, frizerski in kozmetični saloni, od ponedeljka pa tudi vrtci. Kaj še?

Od ponedeljka, 26. oktobra 2020, ljubljanski mestni avtobusi vozijo po počitniškem voznem redu, nočne linije bodo začasno ukinjene.
Sašo Bizjak

Avtobusi bodo vozili po počitniškem voznem redu

Z Mestne občine Ljubljana (MOL) so sporočili, da bodo od ponedeljka, 26. oktobra 2020, ljubljanski mestni avtobusi vozili po počitniškem voznem redu, nočne linije bodo začasno ukinili. Razlog je ta, da se je število potovanj z mestnimi avtobusi bistveno zmanjšalo, potovanj v času omejitve gibanja, tj. med 21. in 6. uro, pa praktično ni. Mestni avtobusi bodo imeli prve odhode iz začetnih postajališč ob 5. uri zjutraj, zadnje vožnje z Bavarskega dvora pa bodo ob 22.30 uri. S tem bodo zagotavljali prevoze potnikov na vseh linijah, tudi tistih, ki delajo v popoldanski in nočni izmeni, sporočajo z MOL.

Dostava cvetja na grobove že poteka 

Na eni od novinarskih konferenc je vladni govorec Jelko Kacin že pojasnil, da slovesnosti ob grobovih za prvi november ne bo, kot pa so nam pojasnili v Pogrebnem podjetju Maribor, se vseh priporočil strogo držijo. "Pogrebi so tihi že od marca naprej. Zdaj imamo omejitev na šest ljudi, zato datumov pogrebov ne objavljamo javno, svojci pa se sami odločijo, koga bodo povabili na pogreb, da ne bodo presegli števila šest. Glede cvetličarn razumemo, da je dostava cvetja le priporočilo, a mi to tako ali tako že izvajamo, bo pa najverjetneje take prakse več tudi v prihodnje," je dejala Darja Lampret iz Pogrebnega podjetja Maribor, kjer upravljajo tudi s cvetličarno na pokopališču Pobrežje.

Od danes maske na prostem in zaprti lokali povsod po državi

Po četrtkovi objavi novih podatkov o pojavnosti aktivno okuženih na 100.000 prebivalcev se je tudi Obalno-kraška statistična regija, ki je bila doslej še edina obarvana oranžno, znašla na rdečem seznamu. To pomeni, da bodo od danes tudi tam zaprti lokali in obvezne maske na prostem.

Vlada je še bolj natančno opredelila tudi nabor ožjih družinskih članov, ki lahko potujejo iz regije skupaj, ko uveljavljajo izjemo, ki omogoča izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču. Kot navaja sprememba, velja izjema tudi za ožje družinske člane osebe, ki so zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, in njihovi starši, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve, kadar potujejo skupaj.

Ko gre za varstvo in pomoč osebam, pa to velja tudi, če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta