160 slovenskih potnikov je poletelo na počitnice na grški Zakintos: "Nismo se ukvarjali z vprašanjem, kaj in kako, če bi kdo zbolel"

Saša Britovšek Saša Britovšek
07.07.2020 17:41

Turistične agencije Palma, Kompas in Relax so v sodelovanju s hrvaškim prevoznikom Trade Air pričele s čarterskimi leti turistov na deset grških otokov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letalski potniški promet v Evropi je do konca septembra upadel za 72 odstotkov. 
Saša Britovšek
Slovenski potniki se vkrcavajo na letalo za Zakintos.
Saša Britovšek

Julijsko jutro na Brniku je bilo precej sveže, 14 stopinj Celzija ni bila prav nič poletna temperatura zraka, pred 160 potniki, ki so se zbrali na Letališču Jožeta Pučnika, pa so bile grške počitnice in veselili so se jih kot že dolgo ne. Ob 9. uri in deset minut je poletelo prvo letalo na grški otok Zakintos, saj so turistične agencije Palma, Kompas in Relax v sodelovanju s hrvaškim prevoznikom Trade Air pričele s čarterskimi leti turistov na deset grških otokov. Leti so se začeli že v petek in do danes je tam že več kot 1000 slovenskih potnikov.

Da bi kdo zbolel, nismo razmišljali

"Za te počitnice smo se odločili šele pred petimi dnevi. Zdela se nam je dobra in ugodna priložnost. Grčija je razmeroma varna država, zato nismo oklevali. Turistična agencija nas je opremila z vsemi informacijami. Razmišljamo zelo optimistično, zato se nismo niti ukvarjali z vprašanjem, kaj in kako, če bi kdo zbolel," se je enotedenskega dopusta veselila družina iz okolice Brežic. A tudi če bi slučajno do tega prišlo, bo zanje, obljubljajo v turističnih agencijah, dobro poskrbljeno. Agencije poudarjajo, da so jih Grki v želji po rešitvi turistične sezone presenetili z dodelanimi visokimi higienskimi in varnostnimi standardi. Na letalu je obvezno nošenje mask, obvezno je razkuževanje rok, prav tako so ti že osvojeni postopki nujni ob prihodu na letališče na obeh straneh. Potniki še vedno sedijo skupaj, v potniških avtobusnih transferjih pa lahko zapolnijo zgolj 65 odstotkov sedežev.

Med potniki na letalu za otok Zakintos je bilo veliko družin z otroki.
Saša Britovšek

Covid hoteli za vsak slučaj​

Če bi kdo na dopustu zbolel oziroma bi se izkazalo, da je okužen z novim koronavirusom, bi moral tam v karanteno. V ta namen imajo na otokih posebne tako imenovane covid hotele, nekateri hoteli imajo pripravljena izolirana nadstropja za bolnike. Grška vlada naj bi poskrbela za zdravljenje bolnikov in njihovo bivanje do vrnitve domov. Vrnili bi se po ozdravitvi z naslednjim čarterskim letom, za kar pa bi poskrbela slovenska agencija. Na vse morebitne postopke so pripravljeni tudi predstavniki slovenskih agencij na otokih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta