Afera Maketa: štirje osumljeni so zaposleni na direkciji

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
13.02.2019 20:15

Jure Leben, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, zavrača vse očitke, ki letijo nanj. Med osumljenimi ga ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kriminalsti so preiskave v prostorih direkcije za infrastruktruo pričeli v torek, nadaljevali in zaključili pa včeraj.
Robert Balen

Sedanji minister za okolje in prostor ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben je včeraj znova zavrnil očitke, s katerimi se sooča zaradi preiskav v zvezni z maketo drugega tira med Divačo in Koprom. "Ko smo na ministrstvu za infrastrukturo odkrili nepravilnosti, je takratni minister Peter Gašperšič odredil notranji nadzor. Ta je pokazal, da so nepravilnosti bile, pogodba je bila prekinjena in izplačanega ni bilo niti evra," je ponovil Leben. Novinarjem je odgovarjal tudi na vprašanja glede v medijih objavljenega elektronskega sporočila, v katerem naj bi bil prevzel odgovornost za odločanje o maketi. "Gre za verižno sporočilo," je poudaril. V času dopisovanja je bil v tujini, zato je takrat sporočil, da bo odločitev sprejel po vrnitvi v domovino, če se prej drugi vpleteni ne bodo dogovorili sami. "V nekaj urah sem dobil sporočilo z direkcije, da je zadeva rešena," je dodal. Na vprašanje, zakaj je bila v elektronsko dopisovanje vključena marketinška agencija Futura, je odgovoril, da je Futura sodelovala kot podpora pri referendumu o drugem tiru. Kdo in zakaj je bil vključen v posamične postopke, pa je treba vprašati direkcijo, je še dodal. "Glede na to, da hišne preiskave pri meni ni bilo, sklepam, da nisem med osumljenimi," je še dodal.

"Če bo treba, bomo preiskavo razširili"

Tudi po naših neuradnih podatkih med osumljenimi ni aktualnega ministra za okolje, postopek policisti vodijo zoper direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka, vodjo službe za javna naročila v tej direkciji Smiljana Sočana, vodjo službe za javna naročila - železniška infrastruktura v direkciji za infrastrukturo Suzano Šnajder ter Katjo Rašič, ki je bila v imenu direkcije pooblaščena predstavnica pri pogodbi za izdelavo makete. Kot smo poročali, so kriminalisti v torek obiskali prostore direkcije v Ljubljani in Mariboru in iskali dokaze o sumu zlorabe uradnega položaja ali pravic, katerega središče naj bi bila izdelava makete drugega tira. Na razpis direkcije za infrastrukturo, ki je bil objavljen poleti 2017, sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je pokazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec.
Kot je včeraj pojasnil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Martin Rupnik, so kriminalisti zaradi dolgotrajnega zavarovanja elektronskih podatkov v torek hišno preiskavo proti večeru prekinili in jo nadaljevali včeraj. Kriminalisti so zasegli nekaj elektronskih naprav in podatkov pa tudi določeno listinsko dokumentacijo. O vseh zbranih dokazih in ugotovitvah bodo obveščali pristojno Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki tudi vodi preiskavo. To so začeli marca lani na podlagi lastne zaznave policije, in sicer iz objav v medijih in zbranih obvestil. Vsi štirje osumljeni so, to so potrdili policisti, javni uslužbenci. Na vprašanje, ali bi lahko preiskavo razširili še na druge osumljene, je Rupnik dejal, da so v preiskavi zbrali "nekaj dodatnega materiala", in ko bodo vse pregledali, bodo o tem obvestili tožilstvo. "Če bo treba, bomo preiskavo tudi razširili," je dodal. Prav tako Rupnik še ne more govoriti o morebitnem oškodovanju državnega proračuna.

Direkcija citira odredbo

Direkcija za infrastrukturo je v sporočilu za javnost pojasnila, da je bilo v odredbi za hišno preiskavo navedeno, da naj bi bile preiskovane osebe kršile določbe zakona o javnih uslužbencih ter ravnale v nasprotju z določbami internega poslovnika za vodenje postopkov javnih naročil in s tem "prispevale k ustvarjanju formalne podlage za vsebinsko napačno izbiro in oddajo javnega naročila manj ugodnemu ponudniku in na ta način kaznivo dejanje začele, vendar ga niso dokončale". Da so javno naročilo za izdelavo makete objavili konec julija 2017, odločitev o izboru ponudnika pa objavili konec oktobra tistega leta, so spomnili v direkciji. Pogodba je izbranega izvajalca zavezovala, da pri izdelavi makete ne bo nastopal s podizvajalci. "Ker izvajalec v nasprotju s ponudbo in pogodbo makete ni izdelal sam, niti ni v fazi izvedbe naročnika pisno obvestil o tem, da želi nastopiti s podizvajalcem, je direkcija 22. marca lani pisno obvestila Art Rebel 9, da zaradi kršitve pogodbe odstopa od pogodbe," še piše v sporočilu za javnost. "Za maketo nikoli ni bil izveden tehnični prevzem niti ni bila izvedena primopredaja, zato je direkcija zavrnila račun in tudi pozvala izvajalca, naj maketo umakne s prizorišča, kar je izvajalec storil 26. marca lani," so navedli na direkciji in dodali, da jim ni znano, kje je maketa zdaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta