Afera prisluškovanje v arbitraži o meji s Hrvaško: Drenikova se ni vpletla v odstavljanje ministra Erjavca

Uroš Esih Uroš Esih
29.05.2019 20:51

Dolgo pričakovano pričanje Simone Drenik in Jerneja Sekolca ni prineslo obremenilnih dokazov, da je za arbitražno-prisluškovalni fiasko politično odgovoren bivši zunanji minister Karl Erjavec, zdaj minister za obrambo, ki ga kmalu čaka interpelacija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bivša slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Simona Drenik (na fotografiji z odvetnikom) s svojim pričanjem ni izpolnila pričakovanj opozicije. 
Robert Balen

Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je na zaprti seji opravila pogovor z nekdanjo slovensko agentko pri arbitražnem sodišču Simono Drenik in slovenskim arbitrom sodišča Jernejem Sekolcem, ki sta glavna akterja arbitražno-prisluškovalne afere iz poletja 2015. Kljub temu da je bila komunikacija med slovensko agentko in nacionalnim arbitrom po pravilih arbitražnega sodišča in določilih arbitražnega sporazuma prepovedana, je hrvaška obveščevalna služba SOA prestregla več njunih pogovorov, ki so se s pomočjo Ivana Tolja, ključne povezave med hrvaško oblastjo in njihovo obveščevalno službo, znašli na spletnih straneh provladnega Večernjega lista.

Sekolec obžaloval svojo napako

KNOVS, ki ga vodi Matej Tonin (NSi), se je želel predvsem skozi pričanje Drenikove in Sekolca, pa tudi bivšega direktorja Sove Andreja Rupnika iz časa začetka arbitražnega procesa, dokopati do odgovora na vprašanje, kako je prišlo do tega, da je bila nedovoljena komunikacija prestrežena, in kdo je politično odgovoren za ta pomembni zdrs. Ob prihodu na komisijo je Drenikova povedala, da nanjo pred sejo ni nihče pritiskal. Po seji pa le še to: "Upam, da se bodo po tej seji vse razprave, povezane z arbitražo, prenehale v dobrobit Slovenije. Arbitražno sodišče je namreč dokončno odločilo tako glede vsebine kot glede vseh procesnih dilem."
Drenikova, ki je, mimogrede, članica odbora za temeljne črte v pravu morja Združenja za mednarodno pravo (ILA), vse od izbruha eksplozivne afere, ki je imela in še vedno ima notranjepolitične posledice, zadeve javno ni komentirala. Po razkritju prisluhov jo je takratni premier Miro Cerar premestil na pravosodno ministrstvo. Drenikova se je kasneje priključila Fakulteti za poslovne vede Katoliškega inštituta.
Da se na Drenikovo izvajajo pritiski, je še v ponedeljek trdil podpredsednik KNOVS-a Žan Mahnič (SDS), češ da zaradi pritiskov ne bo povedala resnice. Ker so v SDS razumeli zaslišanje Drenikove kot uvod v napovedano interpelacijo zoper Erjavca, ker naj bi bil med drugim zlorabil vojaško obveščevalno službo, so bili prepričani, da po obremenilnem pričanju slovenske agentke niti ne bo razprave o interpelaciji, saj da bo premier Marjan Šarec Erjavca že prej razrešil.
A razvoj dogodkov je šel v povsem drugo smer. Predsednik KNOVS-a Tonin je na široko opisoval splošne ugotovitve tajnega pričanja. Še najbolj zanimiva je bila ta, da na podlagi današnjih pričanj ne morejo izključiti, da SOA ni pridobila za svoje interese nekoga izmed ljudi, ki so bili blizu informaciji o postopkih, ki jih je peljala slovenska stran. Poleg tega je Tonin izpostavil, da se pričanje Drenikove ne sklada s pričanjem Rupnika, Sekolec pa da je pred komisijo obžaloval svojo napako.

Razmišljajo o novih zaslišanjih Erjavčevih sodelavcev

Komisija bo svoje delo končala julija, njene ugotovitve pa bodo strnjene v zaključnem poročilu. Predtem še sledita dve zaslišanji vseh direktorjev Sove, ki so se zvrstili po Rupniku. Zaslišana pa bosta tudi nekdanja zunanja ministra, Karl Erjavec in Samuel Žbogar. Tonin je še povedal, da razmišljajo o širitvi kroga zaslišancev na Vlasto Vivod, dolgoletno vodjo kabineta bivšega zunanjega ministra Erjavca, kakor tudi na Toneta Kunstlja, bivšega generalnega direktorja ministrstva. Slednje nakazuje, da KNOVS še vedno ni obupal nad tem, da poskusi Erjavca povezati z odgovornostjo za arbitražno-prisluškovalno afero. Tonin je že marca 2016 ob neuspešni interpelaciji NSi in SDS zoper Erjavca namigoval, da je slednji namerno sabotiral arbitražo v korist Hrvaške.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta