Agencija za okolje vnovič o uvozu premoga za TEŠ

(ank)
06.08.2019 13:08

Agencija RS za okolje bo morala ponovno odločati ali je presoja vplivov na okolje za uvoz premoga iz tujine potrebna. Sprva odločili, da vpliva uvoženega premoga na okolje ni potrebno presojati, ministrstvo je po pritožbi nevladnikov ta sklep razveljavilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse več organizacij in posameznikov poziva vlado, naj ukrepa v boju proti podnebnim spremembam.
Tomislav Obrovac

Ministrstvo za okolje in prostor je ugodilo pritožbi nevladnih organizacij Focus, društvo za sonaraven razvoj, Greenpeace CEE v Sloveniji, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij (PIC) in Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj zoper sklep Agencija RS za okolje, da za nameravano dobavo tujega premoga v TEŠ ni potrebno izvesti okoljske študije – t.i. presoje vplivov na okolje. Agencija RS za okolje bo morala ponovno odločati, ali je presoja vplivov na okolje potrebna.
Barbara Kvac, strokovna sodelavka društva Focus: "Odločitev ministrstva pozdravljamo, ker tako kot mi ugotavlja, da ARSO pri svoji odločitvi ni upoštevala vseh možnih vplivov uvoza premoga na okolje. Hkrati verjamemo, da je možno, in potrebno, celovite in dolgoročne vplive, povezane z uvoženim premogom, ovrednotiti le v okviru presoje vplivov na okolje."
Katja Huš, predstavnica Greenpeace Slovenija: "Ko svet dobesedno gori, se odločitev o uvažanju 1200 ton premoga dnevno ne more sprejeti na lepe oči, s pomanjkljivimi ocenami in brez primerne okoljske študije. Veseli nas, da se je Ministrstvo za okolje in prostor v tem primeru postavilo v bran javnega dobrega in se bo morala odločitev o okoljskih posledicah uvažanja premoga, vzeti bolj resno."
Kaj sledi? Senka Šifkovič Vrbica, pravna sodelavka PIC, razlaga, da bo morala na podlagi odločitve Ministrstva za okolje in prostor ARSO izvesti ponoven postopek predhodne presoje, torej ali je potrebno izvesti presojo vplivov na okolje: "V tem postopku bo moral predvsem ovrednotiti količino emisij toplogrednih plinov iz transporta uvoženega premoga."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta