Ali Grah Whatmough z odločitvijo, da Gorščakovo izbere za direktorico TVS, izkazuje, da je bila razrešena po krivici?

DR
17.05.2022 10:30

Zakaj predlaga kandidatko, ki jo je razrešil? Drugi kandidat ni izpolnjeval pogojev in jo je moral predlagati, razmišljajo nekateri na Kolodvorski, ki napovedujejo, da Natalije Gorščak programski svet ne bo potrdil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough in Natalija Gorščak tik pred njeno lansko razrešitvijo.
Adrian Pregelj/RTVS

Še vedno odmeva odločitev generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, da programskemu svetu predlaga soglasje za to, da Natalijo Gorščak postavi za direktorico TV Slovenija. Je vse skupaj le manever? Zakaj predlaga kandidatko, ki jo je nedolgo nazaj razrešil z direktorskega mesta javne televizije? Drugi kandidat ni izpolnjeval pogojev in jo je moral predlagati, razmišljajo nekateri na Kolodvorski, ki napovedujejo, da Natalije Gorščak programski svet ne bo potrdil.   

To v utemeljitvi omeni Grah Whatmough, ki je zdaj začasni v. d. direktorja televizije: "Glede na pretekla razhajanja ocenjujem, da bo - v primeru, da bo programski svet podal predhodno soglasje za njeno imenovanje - potrebnih kar nekaj pogovorov, da bova uskladila najine poglede na kratkoročne in srednjeročne naloge in cilje. Moja pričakovanja glede delovanja direktorja enote se namreč niso spremenila. V primeru imenovanja bom od nove direktorice pričakoval, da bo izvedla prepotrebne spremembe, uvajala programske novosti, zlasti pa pričakujem, da bo ga. Natalija Gorščak ravnala v skladu s statutom ter vsemi internimi akti."

Z Gorščakovo, če bo stara nova direktorica televizije, se želi generalni direktor RTV Slovenija pogovoriti tudi o bodoči komunikaciji z mediji, da umazanega perila iz Kolodvorske ne bi prali v javnosti, je zapisal. Grah Whatmough verjame, da se bosta uspela glede tega ustrezno dogovoriti. 

Generalni direktor RTVS v dopisu programskim svetnikom prizna nenavadnost svoje poteze, potem ko je pred meseci Gorščakovo razrešil, ker ji je očital neukrepanje in opuščanje dolžnega ravnanja. Nato pa pojasni, da se želi sam razbremeniti v. d.-jevstva v vrhu televizije, ker da mu dvojne zadolžitve ne omogočajo ustreznega načrtovanja in razvoja televizije, izvajanja začrtane strategije vodstva RTV Slovenija in posledično tudi ne uresničevanja javnega  poslanstva. "Največja enota v največjem medijskem zavodu v državi, Televizija Slovenija, pa ne samo potrebuje, pač pa si tudi zasluži direktorja s polnim mandatom, ki bo deloval predano, zakonito in v luči javnega poslanstva," je zapisal in med prvimi bodočimi nalogami omenil "pomembna imenovanja kar treh odgovornih urednikov programov, česar pa ni mogoče opraviti brez imenovanega direktorja televizije oziroma vršilca dolžnosti" ..

Še to. Natalija Gorščak svojo lansko razrešitev izpodbija na delovnem sodišču. Razprava se bo nadaljevala junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta