Vodstvo RTV Slovenija bo stavkovne zahteve proučilo, DNS: Vodstvo pozivamo, da odstopi!

B.P.
13.05.2022 12:23

"Odločitev za stavko enega od treh sindikatov obžalujemo." Odzvalo se je tudi Društvo novinarjev Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV Slovenija
Miloš Ojdanič

Potem ko so člani Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) izglasovali opozorilno stavko, so se odzvali še v vodstvu javnega zavoda. Kot pravijo, bodo pravno ustreznost stavke in stavkovne zahteve novinarskega sindikata podrobno proučili. "Napoved stavke enega od treh sindikatov obžalujemo in opozarjamo, da generalno vodstvo že vodi pogovore za dvige plač najnižje plačanih zaposlenih," dodajajo.

Odziv vodstva v nadaljevanju objavljamo v celoti. 

"Vodstvo RTV Slovenija je iz medijev seznanjeno z napovedano enodnevno stavko članov Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki naj bi potekala 23. maja, in zahtevami stavkajočih. V vodstvu RTV Slovenija bomo zahtevane spremembe proučili, še posebej zahtevo po dvigu plač novinarjev.

Ob tem opominjamo, da je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough že začel pogovore s socialnimi partnerji o prenovi sistematizacije delovnih mest na javnem zavodu in med prvimi nalogami začrtal ureditev plač tistih, ki so umeščeni v najnižje plačne razrede. Gre za delovna mesta, kot so asistenti snemalcev, snemalci, montažerji, receptorji, garderoberji … Nekateri izmed njih namreč ne dosegajo niti minimalne plače, zato razliko do le-te javni zavod doplačuje. Generalnemu vodstvu je ključno, da najprej uredi plače tistih, ki so na plačni lestvici najnižje uvrščeni.

Zavedamo se, da je pravica do stavke ustavna pravica, ki jo v vodstvu spoštujemo, vendar mora biti izvedena v skladu z zakonodajo. V vodstvu RTV Slovenija bomo pogoje in zakonitost napovedane stavke novinarskega sindikata pravno preučili in ob morebitnih odstopanjih ukrepali v skladu z zakonodajo.

Ob tem dodajamo, da odločitev za stavko enega od treh sindikatov na RTV Slovenija obžalujemo. V vodstvu RTV Slovenija smo prepričani, da je treba notranja trenja in konflikte prvenstveno reševati z neposrednim dialogom, zato generalni direktor ves čas vodi socialni dialog z vsemi tremi sindikati na RTV Slovenija. Vrata vodstva ostajajo odprta za pobude in konstruktivne pogovore."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta