AMZS: Merilnikom tlaka na bencinskih servisih ne gre zaupati

GR.G.
01.11.2018 19:14

Odstopanje skoraj kot pravilo, je ugotovila Avto-moto zveza Slovenije, ki je pod drobnogled vzela deset bencinskih servisov od Maribora do Ljubljane in preverila, koliko odčitki tlaka odstopajo od resničnih vrednosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Sagaj

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je na opozorilo bralcev preverila stanje polnilnic za kontrolo tlaka v pnevmatikah na nekaterih bencinskih servisih. Pod drobnogled so vzeli deset bencinskih servisov od Maribora do Ljubljane in preverili, koliko odčitki tlaka odstopajo od resničnih vrednosti.
{okvircek}80230{/okvircek}
Zaradi varnosti, voznih lastnosti, obrabe in energijske učinkovitosti je pomembno, da je tlak v pnevmatikah pravilen, pišejo in pojasnjujejo, da tlak v sodobnih avtomobilih pomaga nadzorovati pametna diagnostika, saj morajo biti vsi novi avtomobili na cestah EU od jeseni 2014 opremljeni s sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah. "Težava pa nastane, če zaradi nenatančnih manometrov na javnih polnilnicah tlak dopolnite na predpisano vrednost in tipala ponastavite na ustrezno vrednost glede na “pravilen” odčitek tlaka na polnilni postaji, a se zaradi premalo natančno umerjenega manometra vseeno z bencinskega servisa odpeljete s prenizkim tlakom v pnevmatikah," opozarjajo. 

Odstopanja skoraj povsod

Ob avtoceseti, v večjih mestih in na podeželju so obiskali štiri Petrolove, štiri OMV-jeve, en Logov in en MOL bencinski servis. Na vsaki polnilni postaji so tlak preverjali na prednjih pnevmatikah, tem so najprej tlak znižali na 1,9 bara in ga nato dopolnili do vrednosti 2,2 bara ter na koncu z umerjenim manometrom preverili dejanski tlak v pnevmatiki. "V povprečju je 'meritev' na manometrih bencinskih servisov pokazala za 0,1 bara manjšo vrednost," so ugotovili pri AMZS. Navajajo, da napaka sicer ni bila velika, a tudi tako majhna sprememba lahko na dolgi roka vpliva na obrabo pnevmatik in porabo goriva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta