Ana Lukner Roljič o mamini bolezni: "Drži, kar pravijo, da je demenca bolezen svojcev"

Petra Košič Petra Košič
15.05.2019 06:32

Mednarodna podjetnica, inspiracijska govornica in ustanoviteljica izjemno uspešne dobrodelne zgodbe Anina zvezdica, ki temelji na filozofiji Truhoma (True and Honest Mankind), ob mamini bolezni izkuša vse razsežnosti redke neozdravljive oblike demence, imenovane frontotemporalna demenca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mama Ane Lukner Roljič je zbolela za redko neozdravljivo obliko demence, imenovane frontotemporalna demenca.
osebni arhiv

"Ko je mama zbolela, smo kot družina doživeli veliko neprijetnih stvari, ker ljudje niso bili dovolj ozaveščeni o bolezni in niso vedeli, kako bi se odzvali. Naše mame to ni zabolelo, boli pa svojce. Drži, kar pravijo, da je demenca bolezen svojcev," pravi uspešna podjetnica, ki že več let živi razpeta med Slovenijo in Kalifornijo. Zaupala nam je, kako se sama spopada s posledicami bolezni, ki ji je že pred skoraj desetimi leti tako rekoč odvzela najdražjo žensko v njenem življenju. Njena mama zadnjih pet let živi v domu v Mengšu na zaprtem oddelku, zaradi odmiranja možganskih celic, kar povzroča demenca, ne hodi in ne govori. "V naši družini močno verjamemo, da nas čuti, kljub temu da z nami ne komunicira," je prepričana Ana Lukner Roljič, ki bo junija prvič postala mama.

Po mamini diagnozi je sama začela javno govoriti o demenci, saj zaradi lastnih izkušenj želi umakniti stigmo in prispevati k večji ozaveščenosti o bolezni, da bi vzpostavili bolj ljubeč in spoštljiv odnos do obolelih.  
osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta