(ANALIZA) Podaljšano bivanje, dopolnilni pouk in krožki: Z novim šolskim letom spremembe, ki so polarizirale šolnike

Franja Žišt Franja Žišt
02.04.2024 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejavnosti v RaP so nizko intenzivne, ne aktivirajo otrokovega organizma, ne sprožijo hormonskih in drugih fizioloških procesov, ki povzročijo, da se kakovostno spremeni organski sistem otroka, opozarjajo športniki.
Dejavnosti v RaP so nizko intenzivne, ne aktivirajo otrokovega organizma, ne sprožijo hormonskih in drugih fizioloških procesov, ki povzročijo, da se kakovostno spremeni organski sistem otroka, opozarjajo športniki.
Robert Balen
Jutranje varstvo, podaljšano bivanje, interesne dejavnosti, individualna in skupinska pomoč, dodatni in dopolnilni pouk ter neobvezni izbirni predmeti, ki smo jih v osnovni šoli poznali doslej, bodo v zdajšnji obliki kmalu postali preteklost. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki ga vodi dr. Darjo Felda, je s spremembo novele zakona o osnovni šoli prenovilo koncept razširjenega programa (RaP), oblikovali so nova vsebinska področja: gibanje in zdravje za dobro telesno in duševno počutje, kulturna in državljanska vzgoja in učenje učenja. Na ministrstvu pravijo, da bodo šole imele več avtonomije in proste izbire pri vsebinah, ki jih bodo lahko prilagajale svojim potrebam. Pred dnevi smo v Večeru poročali o šolah, ki so poskusno sodelovale v dosedanjem projektu RaP in so večinoma pokazale navdušenje. Niso pa nad RaP vsi tako navdušeni, stroka opozarja na mnoge nedorečenosti in odprta vprašanja.
Iz vsebine:

- Kakšen bo obseg razširjenega programa?

- Kako bo financiran program, če pa ministrstvo ni spremenilo zakona o financiranju?

- Dejavnosti v RaP so nizko intenzivne, ne aktivirajo otrokovega organizma, ne sprožijo hormonskih in drugih fizioloških procesov, ki povzročijo, da se kakovostno spremeni organski sistem otroka, opozarjajo športniki.

- "Na manjših šolah, kjer imajo ravnatelji več težav s kadrovsko pokritostjo, bo RaP siromašen, iskali bodo optimalno izvedbeno pot," pravi dr. Damijan Štefanc.

- "Če bo vse usmerjeno, strukturirano, bodo otroci prenasičeni."

- "Bojim se, da bodo med šolami velike razlike in da bo od tega, v katero šolo boste vpisali svojega otroka, odvisno, kakšno kakovost RaP bo imel."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta