Andrej Grah Whatmough vztraja: V ponedeljek bo Uroša Urbanijo imenoval za direktorja TV Slovenija

M.R.
15.07.2022 17:29

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough bo v ponedeljek na položaj direktorja TV Slovenija imenoval nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo, so sporočili z javne RTV.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Urbanija (drugi z leve) in Andrej Grah Whatmough (tretji z leve) na fotografiji iz junija 2021, ob podpisu pogodbe o sodelovanju med Ukomom in RTV Slovenija pri projektu Predsedovanje Slovenije Svetu EU. Desno na fotografiji pozneje razrešena Natalija Gorščak, takratna direktorica Televizije Slovenija.
Katja Kodba/RTV Slovenija

Uroš Urbanija je bil eden izmed dveh kandidatov, ki sta izpolnjevala pogoje za imenovanje na položaj, hkrati pa mu je pred dobrim tednom podporo za imenovanje na položaj izrekel tudi programski svet javnega zavoda.

Generalni direktor je z Urbanijo danes opravil "temeljit pogovor", so sporočili z RTV Slovenija in dodali, da lahko Grah Whatmough pričakuje tvorno in konstruktivno sodelovanje z bodočim direktorjem. "Razmere na Televiziji Slovenija so nujno potrebne stabilizacije, da bi lahko našim gledalcem tudi v prihodnje zagotavljali dober program, hkrati pa za prihodnje leto pripravili optimalen programsko-produkcijski načrt, ki bo na prvo mesto postavil potrebe in pričakovanja plačnikov RTV-prispevka," so dodali.

Urbanija pa je dejal, da RTV Slovenija za svoj razvoj potrebuje programsko in finančno stabilnost ter čas za uveljavitev sprememb. "Nov programsko-produkcijski načrt mora nastati na preudarni evalvaciji aktualne programske sheme in v sodelovanju z zaposlenimi. V svojem mandatu si bom zato prizadeval tudi za ureditev internih razmer," je zaključil.

Spremenjen zakon o RTV Slovenija

Spomnimo, da je ravno včeraj državni zbor na pobudo vlade sprejel novelo zakona o RTV Slovenija,s katero želi vlada zmanjšati vpliv politike na delovanje RTVS. Po predlogu novele zakona o RTV Slovenija bodo upravljanje in nadzor namesto programskemu in nadzornemu svetu prepustili enotnemu svetu RTVS. Med njegovimi 17 člani ne bi bilo niti enega, ki bi ga imenoval državni zbor. Zaposleni bodo iz svojih vrst izbrali šest članov, preostalih enajst članov bodo na podlagi javnih pozivov imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik države, SAZU, nacionalni svet za kulturo, olimpijski komite Slovenije, informacijski pooblaščenec, svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, varuh človekovih pravic in nacionalni svet invalidskih organizacij.

A očitno se Andreju Grah Whatmoughu mudi z imenovanjem Urbanije, saj se bo ob uveljavitvi omenjene novele zmanjšal vpliv progamskih svetnikov, ki so bili imenovani še v časi vlade Janeza Janše. Ko so svetniki javnega zavoda dali soglasje za imenovanje nekdanjega direktorja Ukoma, se je oglasil tudi Sindikat novinarjev Slovenije. Opozoril je, da gre za delovanje proti javnosti in uzakonjenemu javnemu interesu.

Pri tem je spomnil, da je imel Urbanija kot direktor Ukoma ključno vlogo pri izčrpavanju Slovenske tiskovne agencije (STA) in da je objavljal tako imenovane "analize poročanja RTV Slovenija", v katerih se je loteval posameznih prispevkov v informativnih oddajah javne RTV. V sindikatu so opozorili, da si je Ukom pod Urbanijo tako prisvojil pooblastila, za katera ni imel zakonske podlage in jih je zlorabljal za pritiske na novinarje in novinarstvo.

Urbanija bo na položaju zamenjal vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija Patrika Grebla. Prav on je bil drugi kandidat za poln mandat na tem položaju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta