Andrej Šiško prenočevanje v šolskem centru potrjuje

Na šolskem ministrstvu pa zatrjujejo, da člani Štajerske varde niso spali v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Kaj prinaša strožja zakonodja, napisana zaradi vard?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Šiško v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti pri Fari  
Arhiv Večera

"Štajerska varda je dve noči prespala v Kostelu, v prostorih ministrstva za šolstvo," nas je eden od bralcev opozoril, da so člani varde med tako imenovanim varovanjem meje prebivali v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) pri Fari, kjer običajno potekajo dejavnosti vzgoje in izobraževanja predvsem osnovnošolskih otrok.
Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki financira delovanje CŠOD, so na naše vprašanje, ali ta informacija drži, pojasnili, da je v CŠOD Fara, ki je v lasti Občine Kostel, vodi pa ga dr. Damir Markovič, "med 8. in 10. novembrom prespala skupina občanov Brežic, ki pripadajo Civilni iniciativi Brežice-Krško. Iz petka na soboto je v domu bivalo 13 ljudi, iz sobote na nedeljo pa deset, vsi so bili prijavljeni kot gostje." Ko je bil Marković 9. novembra obveščen, da se po Kostelu in Beli krajini sprehajajo pripadniki Štajerske varde, je poklical kostelskega župana Ivana Črnkoviča, pravijo na ministrstvu. "Ta mu je zagotovil, da je o dogajanju že obveščena policija, prav tako pa je od župana prejel zagotovilo, da ima policija vse pod nadzorom. Marković je kontaktiral tudi predstavnico Civilne iniciative Brežice Brankico Hudina, ki mu je zagotovila, da njihova civilna iniciativa ni del Štajerske varde." O dogajanju je bil obveščen tudi direktor CŠOD Branko Kumer, ki mu je policija zagotovila, da so goste preverili in povezave med njimi in vardo niso zaznali.
V javnosti pa se je pojavila tudi fotografija vodje varde Andreja Šiška, s katere je razvidno, da je bil tudi sam v CŠOD Fara, kar so na podlagi fotografije potrdili tudi na ministrstvu. "Kako se je znašel v eni od učilnic, čeprav sta povezavo med civilno iniciativo in Štajersko vardo zanikala tako policija kot predstavnica iniciative, nam ni znano," pravijo na ministrstvu.

Vse je uredila civilna inciativa

Andrej Šiško pa nam je potrdil, da so nekateri člani varde, a ne vsi, prespali v CŠOD, in še povedal, da so s civilno iniciativo Hudinove povezani "tako kot z drugimi civilnimi iniciativami". Sam ni skrbel za rezervacijo spanja, vse, tudi plačilo, so uredili v civilni iniciativi. In kaj je v CŠOD počel on? Ker so bili dogovorjeni z nekaj novinarji, da jim predstavi, kako bodo potekale njihove dejavnosti ob meji, se je z njimi sestal na parkirišču CŠOD, saj je bilo v domu "kar nekaj naših". "Ker je bilo zunaj deževno in slabo vreme, so nam rekli, naj pridemo noter," je pojasnil Šiško, da so se v CŠOD zadržali okoli 15 minut.

Miroslav Žaberl
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta