(ANKETA) Virus? Janša? Stevanović? Obrazi torkovega protesta: Igor, Vesna, Jan, Jasmina, Jože, zakaj ste prišli na Trg republike?

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
06.10.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Dalj časa smo se prebijali skozi množico včerajšnjega protesta in v pogovorih z različnimi starostnimi skupinami in profili udeležencev skušali izvedeti, kaj jih je prignalo na ljubljanski Trg republike. Vprašali smo jih tudi, ali podpirajo neformalnega vodjo shodov, kranjskega politika Zorana Stevanovića. Več jih je komunikacijo z nami zavrnilo. Predstavljamo pa pet tistih, ki so se izpostavili s svojim prepričanjem, ki jih vodi na proteste.

Igor Zupančič
Robert Balen

Igor Zupančič, 45 let: "Sem za odstop vlade Janeza Janše in ukinitev vseh ukrepov proti epidemiji covida. Ukrepi so nesmiselni in nelogični. Moje mnenje o cepljenju je, da je to zanikrno. Cepljenja ne odobravam, to je genska terapija, ne pa cepivo. Nisem cepljen in upam, da tudi nikoli ne bom. Stevanović je v redu, ampak to ni njegovo, on je predstavnik politične stranke, to pa je upor ljudstva. Tukaj smo zaradi nas, ne zaradi stranke Resni.ca. Na volitvah je ne bi izbral, moja politična opredeljenost je nevtralna."

Vesna Starič
Robert Balen

Vesna Starić, 62 let: "Sem necepljena, in čeprav nisem anticepilka, sem proti temu cepivu. Totalno nimam zaupanja vanj in zato se ne bom cepila. Upam, da nas bo na vsakem protestu več, nazadnje se je pokazalo, da nas je lahko res ogromno. Bistveno je, da smo tukaj in da nas je Stevanović združil. Kaj pa ima on še drugega v ozadju, me prav nič ne briga. Ali bi na volitvah glasovala zanj? Ne vem, ga premalo poznam. Pravzaprav ne vem, na volitvah nisem bila že 40 let."

Jan Ratoša
Robert Balen

Jan Ratoša, 21 let: "Prišel sem se upret ukrepom, ki se mi zdijo nevzdržni. Silijo nas, da bi se cepili, čeprav nam direktno tega ne povedo. Zato sem tukaj. To je moje telo in to so moje odločitve. Cepljenju nasprotujem, ker me je strah in nisem prepričan, ali bo sploh delovalo. Poznam več ljudi, ki so cepljeni, so virus preboleli in so spet zboleli s težko obliko covida. Zato se mi to ne zdi smiselno. Če bi mi kak strokovnjak zagotovil, da po cepljenju ne bom zbolel, da je cepivo varno in bom lahko normalno naprej živel, bi se šel cepit. O Stevanoviću ne vem dosti, na volitvah zanj ne bi volil."

Jasmina Marš
Robert Balen

Jasmina Marš, 49 let: "Sem proti nesmiselnim ukrepom PCT, ki nam krojijo življenje in uničujejo gospodarstvo. Poleg tega sem tudi proti vladi, saj ji ne zaupam in ji že ves čas sporočamo, da smo proti in da se ne strinjamo z njenim načinom delovanja. Nisem cepljena, ampak ne bom rekla, da sem proti cepivom. Sem pa proti prisilnemu cepljenju. Jaz se nisem cepila, ker temu cepivu ne zaupam. Stevanović je edini, ki mu je uspelo spraviti narod skupaj, zato mu za zdaj zaupam. Na volitvah bi mu verjetno namenila glas, ne vem pa še zagotovo."

Jože Rogelj
Robert Balen

Jože Rogelj, 64 let: "Motijo me ukrepi, motijo me maske, razkužila in cepivo. Brez zveze zapravljajo denar za ukrepe in cepivo, gre samo za to, da bodo nekaj prodali in zaslužili. Nisem cepljen, ni govora. Naj se cepi, kdor se hoče, vseeno mi je, samo mene naj pustijo pri miru. Večkrat sem že bil tukaj, ker je treba zamenjati oblast. To nikamor več ne pelje. Ne prihajam zaradi Stevanovića, pa čeprav sem tudi jaz iz Kranja. Ne bi ga volil, niti nobenega od teh, ki so na oblasti že 30 let. Poglejte, koliko izbire je med ljudmi, ki smo tukaj, nevtralni in brez ozadja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.