Aprilski rekord: Tako hladno ni bilo v zadnjih 70, morda celo v več kot 100 letih

M.R.
07.04.2021 08:44
Danes zjutraj so se ponekod zbudili v najhladnejše aprilsko jutro zadnjih 70, morda pa celo več kot 100 let. Po vsej državi so bile temperature pod ničlo, le v Kopru so namerili 1,3 stopinje Celzija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Novi vasi na Blokah so meteorologi agencije za okolje (Arso) tako danes namerili -20,6 stopinje Celzija. Nov uradni slovenski rekord, so zapisali na Twitterju in dodali, da je bila pred tem rekordno nizka aprilska temperatura v Novi vasi namerjena 4. aprila 1970, ko je živo srebro kazalo temperaturo -18 stopinj Celzija. V Babnem Polju je bilo danes zjutraj -19,8 stopinje Celzija, prej je rekord iz leta 1970 znašal -19 stopinj Celzija, v Zadlogu pa so danes namerili -19,5 stopinje Celzija. 

Rekordno mraz je bilo tudi v drugih zasneženih nižinskih krajih južnega dela Slovenije: Iskrba pri Kočevju (-14,6 stopinje Celzija), Marinča vas (-13,1 stopinje Celzija), Kočevje (-13,0 stopinje Celzija, prej rekord -10,5 stopinje Celzija 14. aprila 1986), Dobliče pri Črnomlju (-11,6 stopinje Celzija, prej rekord -5,5 stopinje Celzija, v Črnomlju -7,1 stopinje Celzija v letih 1955 in 1956). 

V Ljubljani je rekord preprečila megla oziroma nizka oblačnost v drugem delu noči, kljub temu so zjutraj v prestolnici namerili eno najnižjih aprilskih temperatur. Bilo je -4,4 stopinje Celzija, kar je najhladnejše aprilsko jutro po letu 1956, ko so namerili -5,3 stopinje Celzija. 

"Razlog za izjemen mraz zlasti na jugu Slovenije kombinacija sveže in rahle snežne odeje, večinoma jasne in mirne noči ter suhe in mrzle zračne mase. To je aprila skrajno redka kombinacija," pojasnjujejo meteorologi.

Dnevne temperature do 8 stopinj Celzija, na Goriškem še malo višje

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale kratkotrajne snežne plohe, lahko tudi zagrmi. Ponekod bo zapihal severozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj Celzija.

Jutri bo povečini sončno, sredi dneva in popoldne bo predvsem v severnih, vzhodnih in osrednjih krajih občasno nekaj več oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2 stopinje Celzija, v mraziščih Notranjske in Kočevske okoli -15 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 6 do 12 stopinj Celzija.

V petek se bo predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji pooblačilo, drugod bo delno jasno. Pihati bo začel jugozahodni veter. Mraz bo popuščal. V soboto bo zmerno, na zahodu občasno tudi pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Postopno bo topleje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta