Arbitraža: Iz ene sodne dvorane v drugo

Uroš Esih Uroš Esih
12.06.2019 18:27

Slovenija in Hrvaška se bosta v sodni dvorani znova srečali čez slab mesec, tokrat pred Sodiščem EU v Luksemburgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslednijič se bosta slovenska in hrvaška stran srečali na Sodišču EU v Luksemburgu. 
Pol Emile

Slabo leto zatem, ko je Slovenija vložila tožbo zoper Hrvaško zaradi kršenja prava EU v povezavi z neizvrševanjem arbitražnega sporazuma, je Sodišče Evropske unije v Luksemburgu za 8. julij razpisalo ustno obravnavo dopustnosti tožbe. Če se bo sodišče razglasilo za pristojno, bo na vrsti vsebinska obravnava glede tožbenih zahtevkov Slovenije. Druga možnost je, da se sodišče odloči združiti končno odločitev o pristojnosti z vsebinsko obravnavo.
Slovenija sodišču predlaga, naj ugotovi, da je Hrvaška kršila 2. in 4. člen pogodbe EU, ki govorita o spoštovanju vladavine prava in o lojalnem sodelovanju med članicami EU. Poleg tega Slovenija Hrvaški očita kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil o gibanju oseb prek meja in direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja. Hrvaška že vse od vložitve slovenske tožbe trdi, da Sodišče EU ni pristojno v tem primeru, ker je vprašanje mej med državami stvar mednarodnega, ne pa evropskega prava.
Obravnava pred Sodiščem EU bo potekala pred velikim senatom, ki ga sestavlja 15 sodnikov, v hrvaškem jeziku. Sodni postopek pred tem sodiščem namreč vedno poteka v jeziku tožene države. Za primer je pristojen generalni pravobranilec EU, nekdanji estonski vrhovni sodnik Priit Pikamäe. Po prvih pričakovanjih postopek naj ne bi bil zaključen v letošnjem letu.
Hrvaška stran, ki ne priznava arbitražne razsodbe, se brani z znano taktiko, da Sodišče EU ni pristojno za obravnavo slovenske tožbe. "Naše stališče je od začetka jasno. Mi ne vidimo, kje je pristojnost evropskega sodišča v tem sporu," je včeraj dejal hrvaški premier Andrej Plenković in dodal, da gre pri mejnem sporu za odprto vprašanje, ki se lahko reši z bilateralnim dogovorom. Takšno stališče je prejšnji teden ob obisku v Zagrebu prenesel predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju.
V tiskovni službi Evropske komisije pa so za STA na vprašanje, ali bo na obravnavi kakor koli sodelovala tudi komisija, odgovorili, da Evropska komisija ni stranka v postopku, a je kot vselej pripravljena sodelovati s sodiščem in predložiti kakršen koli prispevek, če bi bilo treba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta