Ascent: "Delničarje smo pozvali k večji zadržanosti"

Kristina Božič
07.11.2018 18:34

Colins Hutchinson je zagotovil, da "jezik, ki so ga uporabili nekateri ljudje, ki trdijo, da so Ascentovi delničarji, za Ascent nikakor ni sprejemljiv"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črpanje plina v Petišovcih.
Igor Napast

V zadnjem desetletju so delničarji Ascent Resources podprli približno 50 milijonov evrov visok vložek v raziskovanje in črpanje zemeljskega plina v Petišovcih. Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije je v lani objavljenem članku povzel, da je bilo leta 2011 "na vrtinah Pg-10 in Pg-11a izvedenih pet hidravličnih lomljenj v globini več kot 3000 metrov". S tem se je količina izčrpanega zemeljskega plina občutno povečala, nosilca projekta, Ascent Resources in Geoenergo pa bi želela količino plina sedaj ponovno povečati z novim frackingom, saj so letos podaljšali pogodbo s hrvaško Ino, ki ji odvajajo zemeljski plin, načrpan v Petišovcih. A za to se mora najprej zaključiti predhodni postopek pred Agencijo za okolje (Arso), v katerem ocenjujejo, ali bi ponovni fracking lahko imel tako pomembne vplive na okolje, da bi bilo za to treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta