AVK: Nova KBM lahko prevzame Abanko

Srečko Klapš Srečko Klapš
05.12.2019 15:15

AVK je Novi KBM ta teden prižgala zeleno luč za prevzem Abanke. Do formalnega zaključka transakcije bosta banki poslovali kot doslej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
AVK dala Novi KBM dovoljenje za prevzem Abanke. Do formalnega zaključka prevzema bosta še naprej poslovali kot samostojni pravni osebi.
Janko Rath

Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) je Novi KBM ta teden prižgala zeleno luč za prevzem Abanke. "Za sklenitev prevzemnega posla moramo pridobiti še druga soglasja pristojnih organov. Do formalnega zaključka transakcije bosta banki poslovali kot običajno oziroma kot dve samostojni pravni osebi," so pojasnili v Novi KBM. Ob tem si bodo prizadevali ostati najbolj dostopna banka v Sloveniji, hkrati pa bodo še močneje prisotni v vseh slovenskih regijah.
John Denhof, predsednik uprave Nove KBM, je pozdravil odločitev AVK in jo označil kot "izjemno priložnost za Novo KBM in Abanko, da skupaj ustvarita še močnejšo združeno banko, kar bo pozitivno vplivalo tudi na slovensko gospodarstvo".
Spomnimo, da je Nova KBM s Slovenskim državnim holdingom (SDH) junija letos podpisala pogodbo za nakup delnic Abanke, za katerega je plačala 444 milijonov evrov. Skupaj s 67 milijoni evrov dividend izplačanih državi pa 511 milijonov evrov. Kot je razbrati iz pojasnil Nove KBM, ta Abanke še ne bo pridružila Novi KBM, dokler ne bodo vsi formalni prevzemni postopki zaključeni. Med drugim gre še za nekatera soglasja regulatorjev na drugih trgih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta