Bančni trg: Zanima madžarski OTP Nova KBM za milijardo evrov?

Srečko Klapš Srečko Klapš
15.04.2021 12:25
Bančna skupina OTP naj bi se z ameriškim Apollom pogajala o nakupu Nove KBM za milijardo evrov, takšne so tudi informacije Reutersa, s čimer bi v Sloveniji dobila tretjino bančnega trga
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandor Csanyi, predsednik in glavni izvršni direktor Skupine OTP je po zaključenem prevzemu SKB banke napovedal naskok na 25 do 30-odstorni delež bančnega trga. S prevzemom NKBM bi mu to uspelo. 
Robert Balen

Dopisnika Reutersa iz Budimpešte, sklicujoč se na dobro obveščene vire, poročata, da naj bi se madžarska bančna skupina OTP pogajala z ameriškim investicijskim skladom Apollo o nakupu Nove KBM za milijardo evrov oziroma 1,2 milijarde USD. To pomeni, da bi Madžari plačali 10 milijonov delnic po knjigovodski vrednosti, ki se vrti okoli 100 evrov. Pogovori potekajo, za zdaj pa še ni bila sprejeta nobena finančna odločitev, je še zaupal agenciji Reuters vir, ki je želel ostati anonimen.

Igor Napast

Glede na to, da je OTP - vodi jo madžarski milijarder Sandor Csanyi - nedavno za 323 milijonov evrov od francoske Societe Generale prevzela SKB banko, bi imela s prevzemom Nove KBM nad 29-odstotni delež na slovenskem bančnem trgu in bi tako prehitela NLB. Kot je znano, je Nova KBM v 80-odstotni lasti Apolla, petinski delež pa ima Evropska banka za obnovo in razvoj. Kupnina, ki so jo Američani in EBRD leta 2015 plačali Slovenskemu državnemu holdingu, je znašla 250 milijonov evrov. Nova KBM pa je v tem obdobju prevzela Poštno banko oziroma nato PBS in slovenski del banke Raiffeisen. Leta 2019 je za 444 milijonov evrov (skupaj z dividendami je država prejela 511 milijonov evrov) kupila še Abanko, za katero se je zanimala tudi OTP, a so bili Madžari za okoli 40 milijonov evrov prekratki. Čisti dobiček skupine NKBM je lani sicer znašal 210,8 milijona evrov, v pomembni meri pa je bil tudi posledica konsolidacije z Abanko. 

Za zdaj v Apollu in Novi KBM - vodi jo ameriški bankir John Denhof - morebitnega prevzema s strani skupine OTP ne komentirajo, v Budimpešti pa so ponovili, da zasledujejo priložnosti za akvizicije, ki bi jim omogočile optimalno velikost, saj želijo postati najuspešnejša univerzalna bančna skupina v srednji in vzhodni Evropi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta