Banke nasprotujejo zakonu o frankih. Kaj odgovarja Združenje Frank?

Darja Kocbek Darja Kocbek
01.02.2022 06:00

Banke napovedujejo oceno ustavnosti in predlog za zadržanje izvajanja, če bo sprejet zakon o kreditih v švicarskih frankih, ki ga imajo poslanci danes na dnevnem redu seje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poslanci bodo danes začeli razpravo o predlogu zakona o kreditih v švicarskih frankih, jutri pa naj bi o njem glasovali. Medtem so banke napovedale oceno ustavnosti in predlog za zadržanje izvajanja. 

Andrej Petelinšek

Banke pripravljajo pobudo za oceno ustavnosti zakona o kreditih v švicarskih frankih pa tudi predlog za njegovo zadržanje, če bo sprejet. To je na včerajšnji tiskovni konferenci Združenja bank Slovenije napovedala izvršna direktorica SKB banke Anita Stojčevska. Poslanci državnega zbora imajo ta zakon na dnevnem redu danes. V bankah opozarjajo, da je neustaven, škodljiv, neizvedljiv in ogroža finančno stabilnost bančnega sistema. Večina kreditov je po njihovih informacijah že poplačana ali pa konvertirana v evre.

ZBS: Kredite v frankih so najemali premožni

Sabina Župec Kranjc, članica uprave Nove Kreditne banke Maribor, je razložila, da banke podatke zaradi varovanja osebnih podatkov hranijo deset let od prenehanja poslovnega razmerja, zaradi tega za kreditne pogodbe, ki so bile odplačane pred letom 2012, ni več podatkov. Ker je v predlogu zakona predvideno, da se banki, če v več kot desetih primerih v roku ne izvede zakonskih določil, odvzame licenca, v primeru sprejetja zakona večini bank grozi odvzem licence. Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Združenje bank Slovenije (ZBS), je dodala, da ni treba podrobneje razlagati, kaj bi to pomenilo za financiranje gospodarstva in gospodinjstev. Poudarila je, da pri tem zakonu ne gre za reševanje finančnih težav socialno ogroženih skupin ljudi. Med tistimi, ki jih naslavlja, so tudi diplomirani ekonomisti, analize so že pred leti pokazale, da so te kredite najeli večinoma bolj premožni. Če bi hoteli pomagati le socialno ogroženim, bi moral zakon enako, kot to velja v primeru kreditov v evrih, naslavljati le njih, ne pa vseh kreditojemalcev povprek. Stanislava Zadravec Caprirolo pravi še, da se zakon nanaša na zelo majhno skupino ljudi, saj je na sodiščih bilo vloženih okrog 250 tožb, približno polovica je že odločena. Kreditov v švicarskih frankih je trenutno aktivnih za manj kot pet odstotkov vseh kreditov gospodinjstev. Delež neplačnikov je enak kot pri kreditih v evrih.

Brodnjak o sanaciji špekulacije kakega profesorja ekonomije

Jana Benčina Henigman, predsednica uprave Sberbanke, je dejala, da so bile kreditne pogodbe v švicarskih frankih sklenjene v skladu z zakonodajo, ki je takrat veljala, in v skladu s pogodbeno voljo obeh strank. V skladu s pravili pravne države potekajo sodni postopki za vsak primer posebej, saj vsi niso enaki. Tisti, ki so bili zaključeni, so odločeni v korist bank. Andrej Andoljšek, predsednik uprave Addiko banke, je opozoril, da ni nikogar, ki bi zakon znal tolmačiti bankam, če bo sprejet takšen, kot je predlagan. Blaž Brodnjak, predsednik uprave Nove Ljubljanske banke, je pojasnil, da so banke kreditojemalcem ves čas omogočale brezplačno konverzijo kreditov v frankih v evre, socialne stiske so reševale sproti. Ostali so večinoma posli z višjimi izhodiščnimi zneski, torej krediti, ki so jih najeli ljudje, ki so si jih lahko privoščili. Sprejetje zakona bi v primeru NLB pomenilo, da bi vsi državljani, ki dolga sploh nimajo, če že, ga nimajo v frankih, zaradi politične odločitve sanirali špekulacije kakega profesorja ekonomije, saj "težko verjamem, da doktorji ekonomskih znanosti ne bi razumeli valutnega tveganja", je zatrdil Brodnjak. Predlog zakona finančnih posledic ne opredeljuje, po njegovi oceni pa bi šle "v stotine milijonov evrov".

Predlog zakona je v zakonodajni postopek vložil državni svet, ki bankam očita, da kreditojemalcem ob sklepanju pogodb v švicarskih frankih niso razkrile vseh informacij, s katerimi so same razpolagale. Ko je švicarska centralna banka januarja 2015 odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto, so se obveznosti kreditojemalcev do bank povečale. Iz Levice so sporočili, da predlog zakona, ki bo omilil finančno in socialno stisko 32.000 družin, ki so jih banke opeharile s posojili v švicarskih frankih, podpirajo. Zakon bankam, ki so pri bančnih okencih množično zavajale svoje komitente, nalaga, da pokrijejo del kreditnega tveganja, ki so ga nezakonito prevalile na ljudi. Razprava o predlogu zakona v državnem zboru se začne danes, glasovanje pa je predvideno jutri, v sredo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta