Beovićeva: V Sloveniji imamo občutek, da se epidemija končuje. Jaz sem ena tistih oseb, ki je ta hip najmanj vesela

M.R.
30.04.2020 11:30

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je povedala, da bo potrebna ob sproščanju ukrepov velika previdnost. Potrebno bo tudi nenehno spremljanje širjenja bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović
Nebojša Tejić/sta

"V Sloveniji imamo nekako občutek, da se epidemija končuje in da je vse hudo za nami. Nekakšno veselje je med nami, čeprav moram reči, da sem jaz ena od tistih oseb, ki je ta hip najmanj vesela. Veseli me, da je teh radikalnih ukrepov konec, obenem pa me skrbi, kakšno bo naše življenje v prihodnje. Ali se bomo vsi skupaj lahko navadili živeti na nov način, o katerem govorimo že ves čas, in držati epidemijo pod kontrolo," je dejala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović.
Res nas lahko veseli prihranjeno število življenj, je povedala Beovićeva, pri tem pa navedla podatke iz dveh italijanskih pokrajin - Furlanije Julijske krajine in Lombardije, kjer je bilo žrtev bistveno več.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1255546601776570368{/twitter}
Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni je po njenih besedah pripravil oceno tveganja za nastanek novega velikega vala epidemije po državah. Tveganje je zmerno, če se bodo omejitveni ukrepi ukinjali postopoma, to pomeni, da se v vsaki sproščeni dejavnosti uvedejo ustrezni ukrepi, ob tem pa se tudi ves čas spremlja situacijo. Če pa se sproščanja lotimo prehitro in se hkrati sproti ne spremlja situacije, je lahko tveganje visoko, je opozorila Beovićeva.
Povedala je tudi, da se intenzivno razmišlja o sprostitvi zobozdravstvenih storitev. Navodila so že pripravljena in v zelo kratkem času lahko pričakujemo, da bo tudi ta storitev zaživela, a bo potekala bolj počasi.

Beovićeva: Poskusimo druženje organizirati v naravi

Druženje je še vedno prepovedano, v stanovanjih in hišah pa ga seveda ni mogoče prepovedati, je dejala Beovićeva in dodala. "Če gremo v drugo občino, poskusimo organizirat to druženje v naravi, pojdimo skupaj s prijatelji, sorodniki iz druge občine v naravo na izlet ali pa vsaj v nek park posedeti na odprto na primerni razdalji, če tako športno druženje ni možno," je dejala. "S tem bomo koristili sebi na več načinov: virusa ne bomo prenašali, ne bomo spodbujali novega vala, po drugi strani pa je tudi bistveno bolj zdravo, kot pa če sedimo za mizo in jemo, kot je pogosto naša navada med prazniki," je še dodala.
Več sledi ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta