(POGLED) Hvala vladi in zdravstvu. In Večeru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ob začetku pojava virusnih obolenj v našem okolju je vlada reagirala skladno s pravili, ki so v izjemnih in kriznih primerih potrebna. Ob tem je sledila podobnim ukrepom v drugih evropskih državah. Ob informaciji bralcem je treba vedno ločevati med virusom in boleznijo, ki jo povzroča, saj so o tem ljudje, ki spremljajo informacije, pogosto slabo obveščeni. Do sedaj je bilo poznanih sedem koronarnih virusov. Novi koronavirus ima uradno oznako SARS-CoV2 (SARS –Severe acute respiratoy syndrome - zelo akuten respiratorni (dihalni) sindrom). Bolezen pa je poimenovana s COVID-19 iz angleškega izraza Coronavirus Desease 2019, bolezen na osnovi koronavirusa, ugotovljena decembra 2019.
Izvor virusa še ni natančno ugotovljen. Uradno stališče Kitajske je le, da je virus bil odkrit v mestu Wuhan in da je verjetno izviral iz tržnice, na kateri se prodajajo morski sadeži in tudi različne živali (netopirji, svizci, piščanci ...). Vendar prvi pacient, ki je obolel za tem virusom, naj ne bi bil imel nikakršnega stika s to tržnico. Prav tako študija, ki so jo februarja objavili kitajski znanstveniki, kaže, da več kot tretjina od prvih 41 primerov ni imela stika s tem trgom. Profesor mikrobiologije na Univerzi Columbia Vincent Racaniello celo trdi, da so ti ljudje že odšli okuženi na ta trg. Washington Post izhaja tudi iz možnosti, da je virus prenesen iz le 280 metrov oddaljenega WHCDC (Wuhan Center of Diseases Control and Prevention - center za nadzor in preprečevanje bolezni) ali celo iz 30 kilometrov oddaljenega Inštituta za virologijo (WIV - Wuhan Institut of Virologie). Izhajam iz objav na spletni strani Business Insider Deutschland 17. aprila 2020. Gre seveda za domneve brez dokazov. Več dvomov o celotni zadevi pa podaja članek, objavljen v Delu 15. aprila, avtorice Zorane Baković Virus s partijsko izkaznico. Kitajska bi namreč vir epidemije želela umakniti iz svojega življenjskega prostora. Kitajsko ministrstvo za znanost in tehnologijo je izdalo direktivo s seznamom treh instanc, ki bodo preverile vsako raziskovalno delo o viru novega virusa, preden bo lahko poslano strokovnim revijam. Kitajski raziskovalci bodo tako pred objavami pod cenzuro partijskih komitejev akademskih institucij in vlade. Kitajska opozicija v emigraciji zato vse pogosteje uporablja izraz virus KPK.

K modrosti vodijo tri poti

Najznamenitejši kitajski filozof Konfucij iz obdobja 500 let pred našim štetjem je vedno izpostavljal družinske odnose in odgovornost do družbe kot celote ter prizadevanja za rešitev zadev. Njegov rek K modrosti vodijo tri poti: vzgoja, premišljevanje in izkušnja. je pravzaprav eden osnovnih rekov, ki so vodilo življenja. Njegovo razmišljanje o tem, da nam nebesa pošiljajo dobro in slabo, je mogoče tudi opozorilo vsem zablodam današnjega časa. Čeprav je grški antični filozof Demokrit deloval 100 let za njim, je v svojih razmišljanjih predvsem izpostavljal pomen univerzuma, v katerem živimo. Da bi lažje razumeli izraz pandemija, je treba izhajati iz dveh besed iz antične grščine: pan (vsak, vse) in demios (ljudstvo) ter skupnega izraza pandemia (vse ljudstvo, torej nekaj, kar je vsesplošno) in preneseno na sedanji pojem pandemije, torej bolezen razširjena povsod. Žal ne obstaja panaceja (zdravilo za vse). Obstaja pa nekaj, kar nam je podal nemški filozof Hegel, avtor teze in protiteze in s tem dialektičnega razmišljanja ter utemeljitelj panlogizma kot filozofskega nauka vesoljnega razuma in panpsihizma, po katerem imajo vse reči dušo in da so v svojem bistvu duhovne.

Igor Napast

Čakal sem kot otrok. In čakam danes

Sedim ob oknu in moj pogled je uprt v Pohorje. Velja pravilo, da mora naš dragocen hrib za praznik dela biti zelen do vrha. To smo čakali kot otroci in to z zanosom čakam tudi danes. Rojen sem v času Kraljevine Jugoslavije in kralj Peter je imel ob prehodu z levega na desni breg naše Drave svoj trg, Trg kralja Petra, ki smo ga po drugi svetovni vojni preimenovali najprej v Trg 9. maja in potem v Trg Rdeče armade, danes pa se imenuje Trg revolucije. Preden je postal Trg kralja Petra, ki ga pač jaz poznam, je to bil Magdalena Platz in Kaiser Wilhelm Platz. Kot Studenčan vem, da smo med Pekrami in Studenci svoj čas imeli Slovensko kalvarijo (mestna Kalvarija je imela naziv Nemška kalvarija). Po drugi svetovni vojni smo otroci s Studencev še veselo hodili po križevi poti na vrh svoje Kalvarije, in kdor se je pozimi s smučmi spustil od cerkvice na vrhu mimo kapelic na travnik ob vzhodnem robu, je bil pravi junak. Ker so v mestu Nemško kalvarijo preimenovali v mestno, so za Slovensko kalvarijo našli ime Pekrska gorca. Otroci pa smo ji vedno rekli Studenška kalvarija. Tako je pač bilo, in kdor se spomni ob koncu druge svetovne vojne razrušenega Maribora, ta ve, kaj so ljudje pretrpeli in koliko truda in sredstev je bilo potrebnih za obnovo mesta. Maribor seveda nikoli ni dobil naziva mesto heroj, čeprav je bil celo aneksiran in je bilo iz njega izseljenih veliko zavednih Slovencev. Osebno me nič ne moti ime Titov most, saj se z njim ohranja zgodovina. Moti me pa na primer naziv Ulica Veljka Vlahoviča, saj Veljko Vlahović niti z izgradnjo niti s čimerkoli drugim v tem mestu nima ničesar skupnega.

Škodljiva politizacija in merjenje moči

Zelo sem presenečen nad reakcijo celotnega mesta ob izbruhu težke virusne pandemije in ob tem izjemno zadovoljen. Ukrepi, ki jih je sprejela nova vlada, so nujni in podobni ukrepom v drugih državah. Vsaka politizacija v zvezi s temi ukrepi in merjenje političnih moči sta v tem težkem času več kot škodljiva. Ob zadovoljstvu je treba izpostaviti zdravstvo in vse zaposlene v njem. Dolgoletni razvoj in izgradnja bolnišnice, razvoj kliničnih oddelkov, ustanovitev medicinske fakultete, fakultete za zdravstvene vede ter končno priznanje z univerzitetnim kliničnim centrom in prizadevanja medicinske fakultete za študij stomatologije in tudi farmacije dajejo mestu drugačno vlogo in pomen. Vsi zdravstveni delavci si zaslužijo priznanja za svoje delo, to velja tudi za zaposlene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru.

Izjemna vloga javnega

Maribor: Alojz Križman -
Igor Napast
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta