Bešič Loredan ni zadovoljen z vodenjem ZD Ljubljana: Upam, da se župan in direktorica zavedata svojega poslanstva

STA, M.R.
13.12.2022 17:30

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ni zadovoljen z vodenjem ZD Ljubljana, ki ga je nedavno zapustilo več družinskih zdravnikov. Poudaril je, da so za urejanje primarnega zdravstva odgovorne občine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Janković
Robert Balen

"Upam, da se ljubljanski župan in direktorica zdravstvenega doma zavedata poslanstva, ki ga imata," je minister Danijel Bešič Loredan dejal na novinarski konferenci.

Je pa minister optimist glede prenosa izvajanja nujne medicinske pomoči z Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana na Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kar so se dogovorili sredi novembra. Po njegovi oceni bo ureditev zaključena konec leta in bo zaživela januarja.

V začetku naslednjega leta Bešič Loredan napoveduje tudi iskanje "skupnega jezika" z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Ta je na današnji redni novinarski konferenci sicer pojasnil, da na občini iščejo načine, kako zmanjšati obremenitve družinski zdravnikov, med drugim da bi vsak zdravnik lahko imel okoli 1300 opredeljenih pacientov.

Med rešitvami, kako privabiti zdravnike v prestolnico, je Jankovič navedel stanovanja, ki so že zdaj predvidena možnost v ZD Ljubljana, išče pa se rešitve še za njihove družine. En zdravnik naj bi prišel z družino v Ljubljano z Dolenjske, dva iz tujine, je še navedel.

Na ministrstvu pa so v luči reševanja problematike pomanjkanja družinskih zdravnikov že začeli pogovore s študentskim in železniškim zdravstvenim domom. Ustrezne, tudi zakonodajne rešitve, ki bodo urejale delo zdravstvenih zavodov, katerih ustanoviteljica ni občina, Bešič Loredan napoveduje v januarju. Ob tem je zagotovil, da zaradi načrtovanih sprememb nihče od že opredeljenih pacientov v omenjenih zdravstvenih domovih ne bo izgubil zdravnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta