Blejski strateški forum: Hrvati se izogibajo Bleda

Uroš Esih Uroš Esih
28.08.2019 18:25

Znameniti blejski panel o evropeizaciji Zahodnega Balkana, ki se ga bosta letos udeležila celo kosovski in srbski zunanji minister, bo minil brez udeležbe slovenskega in hrvaškega zunanjega ministra. Kakšen dialog poteka med njima?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaški strani je v neprijetnem spominu ostalo srečanje bivšega zunanjega ministra Karla Erjavca z njihovo bivšo zunanjo ministrico Marijo Pejčinović Burić. 
Sta

Stalnica in zaščitni znak Blejskega strateškega foruma (BSF) je panel o Zahodnem Balkanu, ki se ga vsako leto udeležijo številni zunanji ministri iz držav regije. Tudi ob letošnji izvedbi BSF v začetku prihodnjega tedna ne bo nič drugače. Razprave o evropeizaciji, demokratizaciji in skupni odgovornosti v regiji se bo udeležilo šest zunanjih ministrov iz regije. Tudi srbski Ivica Dačić in kosovski Behgjet Pacolli. Odnosi in dialog med državama so zaradi kosovskih carin na srbsko blago popolnoma zastali, pa vendarle bosta zunanja ministra sedela na Bledu za istim omizjem.

Blejski priokus po arbitraži

Tega pa nista sposobna slovenski in hrvaški zunanji minister Miro Cerar in Goran Grlić Radman, torej predstavnika držav, ki sami sebe štejeta za zgled in evropsko luč upanja za evropsko prihodnost regije Zahodnega Balkana. Grlić Radman se po zadnjih informacijah iz Mladike še ni dokončno odločil, ali pride na Bled ali ne, Cerar pa za paradno razpravo BSF sploh ni predviden.

​Grlić Radman se je povabil na Krk k Cerarju

Cerar je pojasnil, da sta z novim hrvaškim zunanjim ministrom Grlić Radmanom imela precej ponesrečeno prvo nedavno srečanje, kar je povečalo nezaupanje med njima. Cerar je pojasnil, da se je hrvaški zunanji minister ob njegovem dopustu na hrvaškem otoku Krku v bistvu sam povabil na neformalni spoznavni obisk. Hrvaški interes je, da pred evropskimi partnerji ustvarja vtis, da med državama poteka dialog, čeprav ne poteka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta