Bo glavni hram kulture izenačil položaj vseh delavcev, ki skrbijo, da je čist?

Kristina Božič
08.02.2019 06:33

V Cankarjevem domu, kjer je včeraj zvečer potekala osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, je zaposlenih sedem čistilk. Devet delavk in delavcev čisti kulturni hram prestolnice prek zunanjega izvajalca. O tem, ali bodo redno in neposredno zaposleni vsi, lahko odloči vlada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domen Pal

Konec januarja je Delavska svetovalnica na Cankarjev dom naslovila poziv, naj zaposlijo čistilke in čistilce, ki čistijo kulturni in kongresni center prek zunanjega izvajalca. Cankarjev dom, ki ga vodi Uršula Cetinski, ima redno zaposlenih sedem čistilk. Strošek plač zanje je v letu 2018 znašal 92.322 evrov, so nam odgovorili. Lani spomladi pa so sklenili pogodbo s podjetjem Panhygia za dela čiščenja, ki obsegajo redno, dnevno čiščenje dvoranskih in poslovnih prostorov ter okolice. "Poleg redno zaposlenih čiščenje objekta izvaja še 9 oseb zunanjega pogodbenega partnerja," potrjujejo v Cankarjevem domu vsakodnevno delo delavcev, zgolj lučaj od parlamenta, ki pa se jih ne obravnava enakopravno kot tiste, ki so za enako delo v hramu kulture redno in neposredno zaposleni. 
"Govorimo o tem, da delavke in delavci opravljajo enako delo, a so v neenakopravnem položaju, saj imajo priznane različne delavske pravice," opozarja Goran Lukić. Poleg tega da je enakopravnost ustavno varovano načelo pravijo v Delavski svetovalnici, da tudi izračuni kažejo na "ekonomsko upravičenost direktne zaposlitve 'zunanjih' čistilk in čistilcev".
Že grob preračun povprečnega letnega 'stroška' za delavko ali delavca, ki ga zaposluje zunanje podjetje, da redno čisti Cankarjev dom, pokaže, da je ta za davkoplačevalce za 4 000 evrov na leto dražji od zneska, ki ga za povprečno letno plačo redno zaposlene čistilke namenijo v Cankarjevem domu. V pogodbi z izvajalcem storitev čiščenja ob tem zahtevajo, da ta zagotavlja stalnost delavcev, ki čistijo – strošek izvajanja zunanjih storitev čiščenja je lani znašal 154.720 evrov.
Na vprašanje, ali razmišljajo o neposredni zaposlitvi vseh čistilk in čistilcev, ki redno opravljajo naloge čiščenja, v Cankarjevem domu odgovarjajo, da "pri kadrovskem načrtu javni zavodi nismo avtonomni, temveč smo odvisni od ustanovitelja, zato je zagotovo to vprašanje v prihodnje lahko predmet dialoga med vlado in sindikati".

Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma pravi, da je odločitev o zaposlitvi zunanjih delavk in delavcev, ki čistijo kulturni hram, odločitev, ki ni v njenih rokah. A druge večje javne kulturne ustanove imajo zaposlene vse čistilke in čistilce.   
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta