Bo od ponedeljka čakanje na zdravnika še daljše?

Urška Mlinarič, STA
30.05.2019 16:20

Zdravniški sindikat Fides vztraja pri spoštovanju standardov in normativov s 1. junijem. Bo sestanek z ministrom Šabedrom prinesel premik?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bi zdravniki dosledno spoštovali standarde in normative, bi imeli v povprečju 24 ambulantnih obiskov dnevno, menijo v Fidesu. 
Robert Balen

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides je v začetku aprila napovedal, da bodo vse zdravnike in zobozdravnike s 1. junijem pozvali, naj začnejo delati po modri knjigi standardov in normativov. Slednje bi prineslo daljše čakalne dobe, saj bi si zdravniki vzeli dlje časa za posameznega pacienta, kar bi posledično pomenilo manj sprejetih pacientov dnevno. To bi seveda še poslabšalo situacijo v zdravstvu, zato bo s predstavniki Fidesa sedel minister za zdravje Aleš Šabeder.
Minister je že minuli teden ob robu izredne seje skupščine Zdravniške zbornice opozoril, da je rok, ki ga je postavil sindikat, nerealen za implementacijo standardov in normativov. O uresničitvi Fidesovih napovedi je podvomila tudi predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik s pojasnilom, da se bodo zdravniki in zobozdravniki težko odločili slediti navodilom v nasprotju s svojim odnosom do bolnikov. In dodala, da je potrebno več priprav za to, da se bo zdravniška služba organizirala tako, da bo poskrbljeno za bolnike. V Fidesu sicer pojasnjujejo, da nimajo nobene želje in namena kogarkoli prisiliti, da dela po omenjeni modri knjigi, ki je bila spisana tudi zaradi preobremenjenosti zdravnikov. "Če zdravnik meni, da lahko dela več kot sedaj, potem bo tako pač delal," je nedavno dejal predsednik sindikata Konrad Kuštrin, ki se sicer strinja, da je sedanji minister Šabeder padel v težke okoliščine, za katere ni odgovoren, vendar pa to ne more biti opravičilo, da ne bi takoj ukrepal. Prvi mož zdravstvenega sindikata je še spomnil, da je vlada Marjana Šarca prišla z zgodbo o rešitvi zdravstva, zato v sindikatu pričakujejo, da bo to tudi naredila.
Fides je vodstva javnih zdravstvenih zavodov že v začetku maja obvestil, da od 1. junija od zdravnikov in zobozdravnikov ne smejo terjati obremenitev, ki presegajo standarde in normative. Če bi zdravniki dosledno spoštovali omenjene standarde in normative, bi v povprečju sprejeli 24 ambulantnih obiskov dnevno, administraciji pa bi tedensko namenili deset ur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta