Bodo zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu v sredo stavkali?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
14.02.2022 18:00

O nadaljnjih korakih tudi drugi sindikati javnega sektorja. Zdravniki ministra Poklukarja pozivajo k prevzemu odgovornosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides bo jutri odločal o nadaljnjih korakih. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin se na naše klice ni odzval, a malo verjetno je, da na seji ne bi razpravljali tudi o možnosti stavke. Ustavno sodišče je minuli teden z začasnim zadržanjem 48. člena PKP 10 vsaj trenutno preprečilo, da bi jim dvignili plačni strop in plače za šest do sedem plačnih razredov.

Fides je v obeh izjavah konec minulega tedna jasno za nastalo situacijo obtožil ministra za zdravje Janeza Poklukarja, ki da je v lanskem letu pri pripravi predloga zakona, ki bi omogočil zdravstvu izstop iz enotnega plačnega sistema, sodeloval s figo v žepu. Zdaj pa da želi "gasiti požar z bonbončki, da bi si kupil dragoceni čas pred volitvami in ubranil položaj na lestvici priljubljenosti politikov", so zapisali v Fidesu, kjer so jasni, da nič drugega kot izstop iz enotnega plačnega sistema ne pride v poštev. Podobno so v izjavi zapisali tudi Mladi zdravniki in ministra pozvali, naj prevzame odgovornost za nastalo situacijo.

Žogica je na strani vlade

Minister Poklukar je po odločitvi ustavnega sodišča dejal, da bodo našli rešitev tako za zdravnike kot za zobozdravnike, zato je temeljno vprašanje, kaj bo vlada ponudila zdravnikom, da bi jih v času epidemije odvrnila od zaostrovanja. Prav tako je od vladnega odgovora odvisno, ali bodo zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu v sredo izvedli celodnevno opozorilno stavko.

Čeprav trenutno zahteva po dvigu plač za šest plačnih razredov ni aktualna, pa ostajajo zaveze po dvigu plač delu zaposlenih, med katerimi so radiološki in sanitarni inženirji, fizioterapevti, ki v prvem delu pogajanj niso dobili višjih plač. Prav tako je njihova stavkovna zahteva sprejetje standardov in normativov ter plačilo stavke. Če vlada, ki je zaradi sprejemanja dopolnjenih pogajalskih izhodišč pogajanja preložila na jutrišnji večer, ne bo dopolnila nabora delovnih mest, ki bi se jim dvignile plače, je stavka neizbežna, je slišati iz sindikatov, ki predstavljajo zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu.

Namesto enega kar pet plačnih sistemov?

Na vladni odgovor pa čakajo tudi sindikati javnega sektorja, združeni v Konfederacijo sindikatov pod vodstvom Branimirja Štruklja in pogajalsko skupino, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Da se opredeli do zahtev po dvigu vrednosti plačnih razredov, odpravi uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice in usklajevanju plač vsaj z inflacijo, so zahtevali. A je minister za javno upravo Boštjan Koritnik dejal, da so redne seje vlade ob četrtkih, zato dvomi, da bi vlada jutri sprejela kakšna stališča. Na vprašanje, ali deli mnenje ministra za obrambo Mateja Tonina, da bi po volitvah morali oblikovati pet plačnih sistemov; za zdravstvo, vojsko, izobraževanje ..., pa je odvrnil, da na ministrstvo niso prejeli nobenega tovrstnega predloga. "Se pa vsi strinjamo, da s tem sistemom ni vse v redu glede na to, kakšne napetosti povzroča iz meseca v mesec, zato bo nekaj treba storiti."

V obeh sindikalnih pogajalskih skupinah se bodo glede na vladni odziv v prihodnjih dneh opredelili, kako naprej, pri čemer Štrukelj ne izključuje možnosti splošne stavke javnega sektorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta