Boj proti raku - naš skupni podvig

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V Evropi vsak dan odkrijejo nove primere raka. Tako se oboleli za rakom, njihove družine in prijatelji vsak dan soočajo s poplavo čustev, ki jih prinese diagnoza. Navdajajo jih negotovost glede prihodnosti in občutki pretresenosti, žalosti, jeze ali celo brezupa.
Rak je resna zdravstvena težava, ki bo na neki točki v življenju neposredno prizadela 40 odstotkov državljank in državljanov Evropske unije. V Sloveniji za rakom vsako leto umre več kot 6000 ljudi. Napovedi kažejo, da se bo brez ukrepanja skupno število primerov raka v EU do leta 2035 podvojilo. Če tega skrb zbujajočega trenda ne bomo obrnili, bo breme raka za naše družine, naše zdravstvo, sisteme socialne varnosti in naša gospodarstva le še večje.
Kot evropska komisarka za zdravje in varnost hrane sem prizadevanja za zmanjšanje deleža obolelih za rakom v Evropi uvrstila med svoje najpomembnejše naloge. To je prednostna naloga na področju zdravja tako za naše državljane in državljanke kot za Evropsko komisijo pod vodstvom predsednice Ursule von der Leyen. Tu moramo in tudi hočemo biti ambicioznejši. Doseči želimo konkretne rezultate.
Prepričana pa sem, da bomo v boju proti raku resnično učinkoviti le, če bo to naša skupna evropska prednostna naloga. Verjamem, da lahko stvari spremenimo, vendar le, če združimo sile, vse od oblikovalcev politik in zdravstvenih delavcev do predstavnikov bolnikov in industrije, še posebno pa naših državljank in državljanov. Danes vemo, da je do 40 odstotkov rakavih obolenj možno preprečiti. Možnosti za ukrepanje in reševanje življenj so torej ogromne.
Te možnosti bi rada okrepila s prihodnjim evropskim načrtom za premagovanje raka. Rak je kompleksna bolezen, ki jo je treba obravnavati v vseh njenih razsežnostih, od hrane na naših krožnikih, dostopnosti zdravil, ustrezne oskrbe in ustrezne tehnologije do vključenosti različnih sektorjev zunaj zdravstvenega sektorja, tudi izobraževanja, okolja, kmetijstva in raziskav. Prispevati morajo vsi.

Stela Kiriakides
Evropska Komisija
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta