Upravna enota Ljubljana bo sledila predlogu policije in z jutrišnjim dnem prepovedala shod pred RTV Slovenija

06.09.2021 15:47
"Hkrati vas obveščamo, da je na današnji dan policija ponovno podala predlog za prepoved shoda, ki ga je ustrezno utemeljila. Temu predlogu bo Upravna enota Ljubljana sledila in zaradi nujnosti postopka z jutrišnjim dnem prepovedala shod." Tako so se na ljubljanski upravni enoti odzvali na Večerova vprašanja glede shoda pred stavbo Radiotelevizije Slovenija, ki se je v petek zaključil z divjanjem po studiu javne televizije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
MMC RTVS

Zakaj Upravna enota Ljubljana ni sledila predlogu Policijske postaje Ljubljana Center, da se shod pred stavbo Radiotelevizije Slovenija prepove?

"Upravna enota Ljubljana je predlog za prepoved javnega shoda pregledala in v ta namen dne 30. 7. 2021 sklicala ustno obravnavo z namenom ugotovitve resničnega dejanskega stanja. Na ustni obravnavi je organizator časovno opredelil javni shod, opredelil prireditveni prostor in navedel način varovanja javnega shoda in čas trajanja javnega shoda. Glede na to in ker Policijska postaja Ljubljana Center v predlogu za prepoved ni navedla konkretnih razlogov, zaradi katerih bi bilo na javnem shodu ogroženo življenje in zdravje ljudi, Upravna enota Ljubljana ni mogla slediti predlogu Policijske postaje Ljubljana Center za prepoved javnega shoda Miroljubno zborovanje za osvoboditev, očiščenje, preporod RTV SLO in Slovenije. Zaradi navedenega je Upravna enota Ljubljana postopek predloga prepovedi ustavila in vlogo za dovolitev javnega shoda odstopila nazaj v reševanje Policijski postaji Ljubljana Center."

Kateri pogoji za prepoved javnega shoda niso bili izpolnjeni?

"S strani Policijske postaje Ljubljana Center niso bili podani konkretni razlogi, zaradi katerih bi bilo na javnem shodu ogroženo življenje in zdravje ljudi."

MMC RTVS

Se Upravna enota Ljubljana čuti odgovorna za dogodke, ki so se odvili na Radioteleviziji Slovenija (vdor v stavbo in studio)? Zakaj da oziroma zakaj ne?

"Upravna enota je upravni organ, ki pri izdaji odločb sledi veljavni zakonodaji in predpisom ter odloča na temelju dokumentacije. Varnostno oceno o nevarnosti zbiranja podajo strokovne službe (policija). Ker upravna enota ne more oceniti, ali obstajajo razlogi za prepoved javnega shoda Miroljubno zborovanje za osvoboditev, očiščenje, preporod RTV SLO in Slovenije, tudi ne more biti odgovorna za nepredvidene dogodke, kot se je odvil na RTV Slovenija. Hkrati vas obveščamo, da je na današnji dan policija ponovno podala predlog za prepoved shoda, ki ga je ustrezno utemeljila. Temu predlogu bo Upravna enota Ljubljana sledila in zaradi nujnosti postopka z jutrišnjim dnem prepovedala shod.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta