Bolniške za dolgotrajno bolne ne bodo nižje

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
13.12.2023 06:00

Najvišje nadomestilo bo omejeno na 2,5-kratnik povprečne plače. Delodajalci bodo spet plačevali prvih 30 dni bolniške, ne le 20 dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprejeto dopolnilo ohranja določbo, po kateri se odmerni odstotek za bolniške odsotnosti po 90 dneh zviša na 90 odstotkov. 
Andrej Petelinšek

Precej prahu je prejšnji teden dvignil vladni predlog interventnega zakona v zdravstvu, ki je med drugim predvidel, da bi se bolniška nadomestila tistim, ki so dlje časa na bolniškem dopustu, znižala. Zdaj namreč posameznik prvih 90 dni bolniške odsotnosti zaradi bolezni prejema 80 odstotkov osnove, nato pa 90 odstotkov. Po prvotnem predlogu zakona bi posameznik v primeru bolezni ves čas odsotnosti prejemal le 80 odstotkov osnove. Na odboru za zdravstvo, kjer so predlogu interventnega zakona v zdravstvu sicer dali zeleno luč, poslanci ga bodo obravnavali na decembrski seji, pa se je zgodil preobrat.

"S koalicijo smo dosegli dogovor o črtanju tega člena. Nesprejemljivo bi namreč bilo, da v času, ko z napotnico zelo hitro 40 odstotkov bolnikov na prvi pregled čaka več kot 90 dni, varčujemo na najranljivejših skupinah," so sporočili iz Levice. Sprejeto dopolnilo tako ohranja določbo, po kateri se odmerni odstotek za bolniške odsotnosti po 90 dneh zviša na 90 odstotkov.

Ostaja pa v predlogu predvidena omejitev višine bolniškega nadomestila na 2,5-kratnik povprečne plače. Prav tako tudi skrajšanje obdobja prejemanja nadomestila za čas odsotnosti v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, in sicer tako, da se podaljša obdobje bolniškega nadomestila v breme delodajalca v primeru bolezni ali poškodbe z 20 na 30 dni. Tej nameri vlade, da ponovno uvede daljše obdobje izplačevanja bolniških odsotnosti v breme delodajalca, ostro nasprotujejo gospodarstveniki. V opozicijski SDS so sicer predlagali tudi črtanje tega člena, a neuspešno. Poslanka Levice Nataša Sukič je spomnila, da so obdobje skrajšali v začetku lanskega leta, država pa je s tem zgubila približno 100 milijonov evrov letno, zato se vračajo na prvotno stanje, ki so ga bili delodajalci vajeni desetletja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta