Bomba ob železniški postaji

28.02.2024 16:00

Ob železniškem tiru, približno 400 metrov proti Solkanu, so v Novi Gorici našli letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Gre za enako bombo, kot so jo našli lani poleti in jo potem v odmevni akciji onesposobili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letalska bomba, najdena v Novi Gorici, ima v nasprotju s tisto najdeno v bližini lani poleti le en vžigalnik.
Državna enota NUS

Pri podrobnem pregledu terena pred začetkom gradbenih del na novogoriški železniški postaji so pirotehniki državne enote odkrili neeksplodirano letalsko bombo. Gre za enako bombo, kot so jo našli lani poleti in jo potem v odmevni akciji onesposobili, le da je imela lanska dva vžigalnika, v nedeljo najdena pa le enega.

Približno 400 metrov od novogoriške železniške postaje proti Solkanu so ob drugem tiru pirotehniki državne enote v nedeljo naleteli na že drugo letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Prvo tako so odkrili in jo v odmevni akciji onesposobili ter odpeljali julija lani. Približno 50 metrov od kraja, kjer je ležala prva, so zdaj našli še drugo. Ležala je na drugi strani stavbe. Pirotehniki še pregledujejo območje, kjer bodo kmalu brneli gradbeni stroji, s posebnim georadarjem. Pred dnevi so odkrili nekaj točk z močnejšim signalom in jih začeli izkopavati. Na eni točki so najprej naleteli na zadnji del krilc bombe, na globini približno dveh metrov pa je ležala tudi bomba. Gre za 226-kilogramsko letalsko bombo, ki vsebuje približno sto kilogramov eksploziva.

Zaradi okoliščin napada, v katerem so zavezniški letalci odvrgli to drugo bombo, je ta nekoliko "varnejša" od lani najdene. Kot nam je pojasnil pirotehnik državne enote Aljaž Leban, ki je skupaj s kolegom lani onesposobil bombo, ima ta le zadnji vžigalnik in ne prednjega. Prav prednji vžigalnik, katerega zunanji del je bil precej poškodovan, je pirotehnikom lani povzročil veliko skrbi in težav. "Ta bomba je bila očitno odvržena iz lovskega letala Mustang, ta so nosila le po dve bombi. Ker so z mustangi leteli zelo nizko, so na bombe namestili le zadnji vžigalnik, ker se prvi zaradi krajšega leta ne bi pravočasno aktiviral," je pojasnil Leban. V nedeljo najdena bomba ima tako le en vžigalnik in zatorej eno "težavo" manj. Predvidevajo, da bo zategadelj njeno reševanje bistveno lažje.

Kdaj bodo bombo odstranili in kako, se pirotehniki še odločajo. Po nekaterih napovedih naj bi bombo najprej znova zasuli, nato pregledali še približno sto dolžinskih metrov terena in se šele potem lotili reševanja najdbe. Če bodo namreč našli še kakšno bombo, bi bilo neracionalno izvajati evakuacijo za eno, potem pa še za morebitno drugo ali tretjo bombo.

Tokrat najdena bomba je "varnejša" tudi zaradi tega, ker so jo našli in odkopali pirotehniki, ki natanko vedo, kaj se je z njo dogajalo. Lansko pa je zadel gradbeni delavec z roko bagra, tako da niso bili prepričani, koliko in kako so jo premaknili. Prav zaradi te lanske najdbe so se pred začetkom gradbenih del odločili, da podrobneje pregledajo teren pirotehniki, da ne bi gradbinci nato naleteli na nevarne najdbe.

Ob lanski najdbi je Leban pojasnil, da so nemške položaje na goriški železniški postaji zavezniki bombardirali s tremi eskadriljami, v vsaki je bilo dvanajst letal, vsako je odvrglo približno štiri bombe. "Iz tega lahko sklepamo, da je na to območje padlo približno 120 bomb, in zelo verjetno je, da je še kje kakšna," je opozoril že lani. K eskadriljam bombnikov je treba torej zdaj prišteti še kakšno taktično bombardiranje lovcev, tako da teren zagotovo potrebuje podroben pregled.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta