SLG Celje po plagiatorski aferi: Zavračanje nadomestne predstave in igralec brez predstav

Asja Lednik
27.02.2019 10:57

Stanje v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje se počasi vrača v ustaljene tirnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Kosi in njen pomočnik Borut Smrekar.
Rozmari Petek

Več kot mesec dni mineva od plagiatorske afere, katere glavni akter je bil slovenski igralec in režiser Boris Kobal. Ta je komedijo Profesionalci espe, za katero se je izkazalo, da je avtorsko delo Alda Nicolaja, poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo. Predstavo so na oder postavili v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje in jo kasneje, ko je afera prišla v javnost, z odra tudi hitro umaknili. Komedija Profesionalci espe na celjskem odru nikoli več ne bo zaigrana, Kobal pa je moral vrniti 13 tisoč evrov avtorskega honorarja za komedijo in plačati stroške, ki jih ima zaradi plagiata gledališče, sledi še kazenska ovadba. Po več tednih molka se je oglasil tudi Kobal. Ta je sporočil, da je šlo za osebno stisko, napako priznal, gledališkim ustvarjalcem in gledalcem pa izrekel opravičilo. 

Žiga Culiberg

Manjšega obiska ne opažajo

A plagiatorska afera je na SLG Celje pustila črn madež, kar so jasno izrazili tudi tisti, ki že več desetletij redno obiskujejo celjski kulturni hram. Slavko Deržek, ki je bil leta 1992 v funkciji predsednika komisije Dnevov komedije, v letih 1993, 1994, 2003 in 2004 pa član komisije tega festivala, sicer pa gledališki abonent že več kot 40 let, je po aferi za naš časnik dejal: "Kakšen tekst! Kakšen nivo! Nobene globine in sporočilnosti nisem našel, čeprav so zapisali, da predstava Profesionalci espe 'postavlja ogledalo družbi, da je tekst poglobljen in večplasten in se dotika problematike samostojnih podjetnikov in moralnih vprašanj in širših družbeno-kritičnih kontekstov'. Ničesar od tega nisem našel." In kot je še dodal: "Če je Kobal to storil iz osebne stiske, je ta morala biti huda. Če ga je vodila hudomušna želja po zafrkavanju dela komisij, ga bo drago stala. Nečastno dejanje, ki bo imelo hude posledice na njegovo življenje in delo ter celotni slovenski gledališki svet." Nezadovoljstvo in razočaranje nad Kobalom kot tudi nad SLG Celje so izrazili tudi drugi sogovorniki, ena od njih je celo izpostavila, da kvaliteta gledaliških predstav v celjskem gledališči iz predstave v predstavo upada, ter dodala, da ima po njenem mnenju SLG Celje slab program kot tudi zasedbo, igralsko in vodstveno.

Uroš Hočevar

Igralec brez predstav

Zaradi ukinjene predstave posledice občutijo tudi igralci. Kot so sporočili iz SLG Celje, je tako dolgoletni član gledališča, prvak Renato Jenček, trenutno popolnoma nezaseden, kar pomeni, da ne igra v nobeni predstavi, ki je v repertoarju SLG Celje. "Vendar že maja pričnemo s študiji treh predstav za novo sezono," dodajajo.

Metka Pirc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta