Boštjančič po Golobovih kritikah sprejel odstop državnega sekretarja Božiča

L. M., STA
29.03.2023 16:19

Po kritikah predsednika vlade, da na finančnem ministrstvu javnosti niso uspeli prepričati o nujnosti nove davčne reforme, se s položaja poslavlja državni sekretar Tilen Božič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finančni minister Klemen Boštjančič je sprejel odstopno izjavo državnega sekretarja Tilna Božiča (desno).
Robert Balen

Predsednik vlade Robert Golob je bil v sinočnjem intervjuju v oddaji Preverjeno na POP TV kritičen do načina, s katerim so na finančnem ministrstvu, ki ga vodi Klemen Boštjančič, javnosti predstavili novo davčno reformo. Komuniciranje ministrstva v zvezi z omenjeno reformo je premier označil za napako. "Tako kot zna ekipa na ministrstvu za zdravje prepričati slovensko javnost, zakaj je zdravstvena reforma nujna, in da je pot, po kateri gremo, pravilna, sem pričakoval, da bo to uspelo tudi ekipi na ministrstvu za finance. Pa jim ni, nam je spodrsnilo," je dejal Golob in dodal, da bo komunikacijo in usmeritve na področju davčne reforme zdaj prevzel nase.

Božič se poslavlja s položaja državnega sekretarja

Ob Golobovih navedbah so se v javnosti najprej pojavile ocene, da se stolček trese finančnemu ministru Boštjančiču. Ta je za Finance dopoldne sporočil, da ostaja na položaju, je pa odstop ponudil državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič. Kot so sporočili s finančnega ministrstva, je Božič zjutraj podal odstopno izjavo, ki jo je minister sprejel. Božič je po zadnjem koalicijskem vrhu na temo davčne reforme vodil neformalno srečanje z novinarji, kjer je predstavljal načrte vlade na davčnem področju. Njegova pojasnila glede nepremičninskega davka ter obdavčitve regresa, malic in prevoznih stroškov se takrat niso ujemala s pojasnili, ki sta jih na novinarski konferenci podala premier Golob in minister Boštjančič.

Premier Golob je dopustil možnost, da nove davčne reforme sploh ne bo.
Robert Balen

Na finančnem ministrstvu so danes poudarili, da je prenova davčnega sistema, ki so jo zadnje mesece pripravljali na ministrstvu, kompleksen proces, davčni sistem, ki ga želijo prenoviti, pa zapleten in nepregleden. Spet so izpostavili, da je ekipa ministrstva, ki je odgovorna za pripravo prenove, javnosti za zdaj predstavila šele analizo stanja, časovnico in izhodišča. "Konkretna vsebina nikoli ni bila komunicirana zaradi dejstva, da smo želeli pri snovanju prenove najti konsenz s ključnimi deležniki. Na ministrstvu nadaljujemo s pripravo prenove davčnega sistema, pri čemer se bomo trudili bolje pojasniti, kakšne spremembe načrtujemo in jih približati ljudem," so še sporočili z ministrstva.

Nemir in nezadovoljstvo v koalicijskih vrstah

Izjave premierja Goloba o usodi davčne in drugih reform, ki jih napoveduje vlada, so medtem presenetile koalicijske partnerje. V SD so neuradno precej nezadovoljni, v Levici pa ocenjujejo, da je potrebno vztrajati pri predstavljenih izhodiščih davčne reforme. Golob je namreč za POP TV dejal, da davčne reforme v primeru nasprotovanja javnosti morda ne bo. Nujna se mu tako zdi zgolj zdravstvena reforma, pri ostalih pa dopušča možnost, da je šla vlada korak predaleč. "Če ne uspemo ljudi prepričati v to, da so reforme v njihovo dobro in jim bodo olajšale življenje, se pač reform ne bomo šli," je dejal premier.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je njegove izjave komentiral z besedami, da je samokritika vedno dobrodošla, če so bile pri komunikaciji ugotovljene napake, pa je prav, da se to popravi. "Cilj te koalicije je, da se izvede te pomembne reforme ter se jih na najbolj plastičen in natančen način predstavi ljudem, da jih bodo razumeli in sprejeli. Brez konsenza takih reform ni možno sprejemati," je dejal Tašner Vatovec. V takšni luči v Levici po njegovih besedah tudi razumejo premierjeve besede. Glede izhodišč za davčno reformo, ki so bila predstavljena na koalicijskem vrhu, pa je Vatovec poudaril, da je to dober začetek in da je pri njih vredno vztrajati. V SD se na dogajanje še niso uradno odzvali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta