Bralka, ki je na bankomatu pozabila denar, najditelj pa ga je odnesel na policijo, bo na gotovino čakala več mesecev. Zakaj?

Asja Lednik
25.10.2019 10:10

Najditelj lahko tudi ob predaji gotovine na policijski postaji uveljavlja pridobitev lastninske pravice po poteku enega leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Zjutraj sem odšla na bankomat, dvignila nekaj denarja in šele kasneje ugotovila, da ga ni v denarnici." Tako svojo pripoved začenja bralka, ki je izkusila, kako dolgotrajni in na trenutke celo zapleteni so postopki v primeru, da na bankomatu pozabite denar. Preko SMS-sporočila, ki jih prejema od banke, je videla, da je denar dvignila. "Priznam, da do takrat nisem bila nikoli pozorna na to, da je večina bankomatov nastavljenih tako, da najprej odštevajo 50 sekund, da vzameš kartico, in nato še nadaljnjih 60, da vzameš denar."
A prava zgodba se je takrat šele začela. "Najprej je treba preveriti, če je denar bankomat vzel nazaj ali pa ga je v tistem času vzel nekdo, ki je prišel mimo. V mojem primeru se je zgodilo slednje. Ker je bila še zgodnja ura, ko banka še ni bila odprta, je najditelj denar odnesel na policijsko postajo," pripoveduje. Iz banke so jo kasneje napotili na policijo. "Proces, ki se je šele dobro začel, bo trajal še naslednje mesece. Na policiji so mi namreč pojasnili, da gotovine ne morejo zadržati in so jo že nakazali na državni proračun. Opozorili so me tudi, da se moram v povezavi s pozabljenim denarjem obrniti na osebo, ki skrbi za najdene predmete."
Postopek, kako priti do pozabljenega denarja, je dolgotrajen. Bralka pojasnjuje, da je morala oddati vlogo, pošiljati dokazila in biti pripravljena, da bo vse skupaj trajalo še nadaljnja dva ali tri mesece. "Šele ko oni vse skupaj odločijo, mi nakažejo denar na moj račun. Sedaj čakam. Enkrat naslednje leto bom dočakala," se nasmehne. A nikakor ni edina. Po pogovoru s sodelavci je ugotovila, da imajo tovrstno izkušnjo tudi oni ali njihovi znanci. Kaj o postopkih pri pozabljenem denarju na bankomatu pravijo na bankah in na policiji?

Med dvigovanjem gotovine, naj se ljudje osredotočijo le na to

Četudi bankomati opozarjajo ljudi, da morajo vzeti denar, se zlahka zgodi, da na to v vsakodnevni rutini pozabijo. Kot so nam pojasnili pri Novi ljubljanski banki (NLB), se večina bankomatov v Sloveniji odzove enako - z zvočnimi in svetlobnimi signali uporabnika opozarja na to, da je gotovina pripravljena za prevzem. Če uporabnik gotovine ne vzame, ta ostane v reži. "Naslednjemu, ki pride do bankomata, kjer denar že gleda iz reže, svetujemo, da pokliče policijo ali denar sam odnese na najbližjo policijsko postajo. Če bi tak denar zadržali, bi bilo to namreč kaznivo dejanje. Uporabniku, ki je na bankomatu pozabil prevzeti gotovino, pa svetujemo, da v svoji matični poslovalnici sproži reklamacijski postopek." Hkrati ljudi opozarjajo, da se "v času dvigovanja gotovine, ki traja največ eno minuto, osredotočijo na storitev in ne počnejo ničesar drugega, denimo telefonirajo ali klepetajo, kar bi jih pri tem lahko zmotilo".

Andrej Petelinšek

Najditelj lahko po letu dni najden denar prejme, če ...

Na Generalni policijski upravi povedo, da so primeri tatvin pozabljene gotovine na bankomatih pogosti. Podrobne statistike o tem sicer ne vodijo, dodajajo pa, da letno prejmejo okoli 4000 prijav najdenih stvari, med katere sodi tudi denar. Torej, četudi se vam zgodi, da na bankomatu pozabite denar, obstaja velika verjetnost, da ga bo najditelj odnesel na policijsko postajo. 
Na policiji še sporočajo, da pozabljeno gotovino na bankomatih v veliko primerih upravljajo kar bančne ustanove. "V kolikor najditelj najde gotovino na bančnem avtomatu in jo izroči policiji, policija le to objavi na svojih spletnih straneh, gotovina pa se položi na poseben račun državnega proračuna. Najditelj lahko tudi ob predaji gotovine na policijski postaji uveljavlja pridobitev lastninske pravice po poteku enega leta."

Robert Balen

Kaj se zgodi, če pozabljen denar nekdo ukrade?

Področje najdenih predmetov je normativno urejeno v Stvarnopravnem zakoniku. Ta v enem od svojih členov opredeljuje obveznost najditelja, da je o najdbi premične stvari takoj dolžan obvestiti njenega lastnika, v kolikor pa tega ne pozna, je najdbo dolžan prijaviti policiji. Najditelj, ki izroči najdeno stvar policiji, lahko po poteku enega leta od najdbe stvari pridobi lastninsko pravico nad najdeno stvarjo, v kolikor je to ob izročitvi policiji zahteval in se v enem letu ni našel lastnik te stvari.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta