(BRANJE) Rok(enrol) za šolo in demokracijo

Matjaž Gruden Matjaž Gruden
14.10.2019 21:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Nekateri ljudje so barvno slepi, Brad Pitt baje trpi za obrazno slepoto, zaradi katere na cesti ne pozdravlja znancev, jaz pa sem slep za kratice. Ne gre za površnost ali zmrdovanje, ampak za kognitivno disfunkcijo, ki mi preprečuje, da bi si zapomnil katerokoli kratico, daljšo od dveh črk. V mojem poklicu je to velik hendikep. Birokrat, ki ima težave s kraticami, je kot pek, ki je alergičen na moko. Izmislil sem si nekaj zvijač, ki mi pomagajo, da ne delujem tepec na prav vsakem razgovoru ali sestanku, a moje prepoznavanje kratic ne seže dlje od WC-ja.
Ni si težko predstavljati mojega navdušenja nad idejo, da enega od skupnih programov Sveta Evrope in Evropske unije poimenujemo DISCO. Končno ime, ki mi ne bo takoj ušlo iz spomina. DISCO je sicer kratica za demokratic and inclusive school culture in operation ali po slovensko "delujoča demokratična in vključujoča kultura v šolah". Seveda gre za birokratsko latovščino in v slovenski inačici kratica DDVKŠ izgubi vso enostavnost in igrivost angleškega originala, ampak k sreči vsebina odtehta to pomanjkljivost.
Dejavnosti, financirane znotraj programa DISCO, temeljijo na odlični pogruntavščini, ki smo jo s pomočjo strokovnjakov iz držav članic, tudi iz Slovenije, pripravili v Svetu Evrope. Seveda ima tudi ta nemogoče ime, ko bo enkrat do konca prevedena v slovenščino, bi se ji lahko reklo referenčni okvir kompetenc za demokratično kulturo. Kljub groznemu imenu je zadeva v osnovi preprosta, razumljiva in predvsem zelo uporabna za svoj osnovni namen, namreč za podporo izobraževanju za demokracijo in podporo demokraciji v izobraževanju. V slovenskem prevodu ponuja izjemno priložnost za ljudem prijazno kratico - ROK za demokratično kulturo. Ko me je pred časom predsednik Pahor povabil, naj v 30 sekundah razložim, za kaj gre, sem mu odgovoril, da je referenčni okvir za demokratično kulturo poizkus, da na učence prenesemo znanja, veščine, sposobnosti in zmožnost kritičnega razmišljanja in presoje, ki bi jih radi videli in potrebovali pri politikih.
ROK za demokratično kulturo posnema še eno veliko uspešnico z izobraževalne delavnice Sveta Evrope, namreč skupni evropski jezikovni okvir ali SEJO, ki ga poznate vsi tisti, ki v življenjepisih in prošnjah za zaposlitev trdite, da je vaše znanje tujih jezikov najmanj C2. Tako kot SEJO opisuje, kaj vse se morajo osebe, ki se učijo jezikov, naučiti, da se lahko sporazumevajo, ROK opisuje vrednote, odnose, veščine, znanja in sposobnost kritičnega razumevanja, ki jih morajo učenci pridobiti za aktivno demokratično državljanstvo.

Matjaž Gruden
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta