"Brez sredstev za javno službo se lahko STA poslovi od okoli 70 zaposlenih." Opozarjajo, da mineva 12. dan, ko ostajajo brez plačila za delo

A.L.
07.12.2020 17:01
V zapisu, pod katerega se podpisujejo vodstvo STA, uredniški kolegij STA, svet delavcev STA, zastopstvo STA
in sindikat novinarjev STA, opozarjajo, da mineva že 12. dan, ko ostajajo brez plačila za delo, "ki smo ga v okviru javne službe opravili v oktobru. Ukom in vlado pozivamo, naj spoštujeta zakon o STA in naj v skladu s podpisano pogodbo za letošnje leto Ukom poravna svoje obveznosti do STA".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kot so zapisali, pogojevanje izplačila z zahtevo po podatkih, za katere, kot se je izkazalo tudi po pojasnilih samega Ukoma poslanki SMC Janji Sluga, Ukom nima pooblastila, pač pa je do njih upravičena le vlada, je nedostojno. Ukom s tem nase prevzema odgovornost za nezakonito odtegovanje sredstev agencije in za usodo okoli 100 zaposlenih, ki jim pred prazniki grozi, da ostanejo brez plačila. "In to v letu, ko zaposleni opravljamo izjemno delo pri obveščanju javnosti o epidemiji, ko smo naredili bistveno več vsebin kot lani in to v izjemno zahtevnih okoliščinah, ko smo bili tudi sami dnevno izpostavljeni nevarnosti okužbe."

"Brez sredstev za javno službo se lahko STA poslovi od okoli 70 zaposlenih, kar pomeni, da ne bo več mogla opravljati svojega poslanstva in bo ogroženo delovanje agencije. Ali drugače: Ukom želi očitno ukiniti STA, ki bi sicer prihodnje leto skupaj s samostojno državo praznovala 30 let," opozarjajo in znova pozivajo ministrski zbor in vse koalicijske partnerice, da ukrepajo in se postavijo za agencijo, ki dnevno poroča tudi o njihovih aktivnostih. "In to še preden bo prepozno. Z zagotavljanjem likvidnostnih sredstev lahko vzdržimo še nekaj časa, prav dolgo pa ne."

"Ob tem se iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste nam v minulih dneh izkazali izjemno podporo. Ta nam veliko pomeni, saj dokazuje, da delamo dobro. Vsem našim naročnikom zagotavljamo, da bomo, vse dokler bomo obstajali, delali po istih profesionalnih standardih še naprej."

O sporu med Ukomom in STA je v petek med drugim razpravljal tudi odbor DZ za kulturo, pri tem pa sprejel tako koalicijske kot opozicijske predloge sklepov, povezane s financiranjem STA. Med drugim je pozval vlado, naj nemudoma izplača že zapadle obveznosti do STA, po drugi strani pa pozval STA, naj v skladu s pogodbo Ukomu kot predstavniku ustanovitelja posreduje zahtevano dokumentacijo. Vlado pozivajo še, naj ustavi pritiske na STA in se vzdrži blatenja agencije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta