Breznik občini ponudil čebulo in banane, ministra Hojsa bi lahko obvestil tudi Travner

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
16.04.2020 19:20

Notranji minister Aleš Hojs novega državnega sekretarja še nima. "Verjamem zagotovilom, da je bil policijski postopek korekten," je dejal minister. Kakšno kazen je v resnici dobil Breznik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Breznik ob svojem strankarskem kolegu Žanu Mahniču 
Robert Balen

"Takoj ko je Franc Breznik ponudil svoj odstop, sem dejal, da bom o tem razmislil, a najprej sem želel ugotoviti, ali je bil policijski postopek zoper Breznika korekten. Ko sem dobil zagotovilo v. d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja, da ni šlo za zasedo, sem se zjutraj odločil, da odstop državnega sekretarja sprejmem. To sem storil zjutraj in Franc Breznik ni več državni sekretar," je včeraj na tiskovni konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs.
Kot je poročal Pop TV, je policija Breznika ustavila v začetku aprila, ker je vozil prehitro. Odredili so mu alkotest. Ta je pokazal 0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar je skoraj dvakrat več, kot je dovoljeno. Policija je Breznika oglobila. Ker vožnje ni smel nadaljevati, je službeno vozilo pustil kar na prvem izvozu z avtoceste. Kot je Breznik pojasnil Pop TV, se je tistega dne vračal s sestanka, ki ga je imel s predstavniki podjetja Derby. Tam je, kot pravi, urejal donacijo za humanitarne organizacije v svoji občini Lenart. Povedal je, da je prav tam, z donatorji, popil dva kozarčka žgane pijače, prepričan, da ne bo napihal. Vendar je pri vožnji prekoračil najvišjo dovoljeno hitrost, zato so ga ustavili policisti.

Za napake je treba odgovarjati

"Policijske zasede so znane iz zadeve Koprivnikar, zato sem želel biti prepričan, da v tem primeru ni šlo za to, da so policisti voznika ustavili, ne vedoč, da je državni sekretar. Zaupam v korektno delo policistov, zato zdaj, ko sem prejel zagotovila vrha policije, da je bil postopek korekten, dodatno preverjanje policijskega postopka ni potrebno," je dejal notranji minister. Z zadevo Koprivnikar je Hojs ciljal na ustavitev ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki so ga policisti ustavili po tem, ko se je nekaj sindikalistov Sindikata policistov Slovenije o tem dogovorilo. Zakaj je v javnost lansiral pomisleke o zasedi, minister ni pojasnil, dejal pa je, da imamo v politiki in med župani ljudi, ki so bežali pred policisti, ki so kljub temu, da so po mesecu dni priznali, da so vozli vinjeni, še zmeraj na položajih. "Sam postavljam nove standarde, napake se sicer dogajajo, so človeške, a je zanje treba odgovarjati," je pojasnil, zakaj je ponujeni odstop sprejel.

Globa za opitost in prehitro vožnjo

Pop TV je ob objavi novice sicer zapisal, da je Breznik dobil kazen 600 evrov in 16 kazenskih točk zaradi vožnje pod vplivom alkohola. A kmalu so se pojavili prvi dvomi o tej globi. Zato smo na policijo poslali vprašanja, kako je bil zdaj že bivši državni sekretar kaznovan, a so nam odgovorili, da "zaradi varstva osebnih podatkov na konkretna vprašanja glede izpostavljenega policijskega postopka ne moremo odgovarjati." Breznika smo pozvali, naj sam odgovori na to vprašanje, a se na naše klice, po elektronski pošti poslana vprašanja in napisana SMS-sporočila ni odzval.
Neuradno pa smo izvedeli, da je bila določena višja globa, kot tista, ki se je pojavila v javnosti. Za vožnjo pod vplivom alkohola, ko ima voznik več kot 0,38 do vključno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, znaša glede na zakonska določila kazen 900 evro, in 16 kazenskih točk. In prav to globo naj bi bili policisti izrekli Brezniku. Dodatnih 80 evrov pa je znašala globa za prehitro vožnjo. Breznik je na odseku, kjer je najvišja dovoljena hitrost 110 kilometrov na uro, vozil prehitro, koliko prehitro, ni znano. A glede na izrečeno globo se s takim zneskom kaznuje voznik, ki hitrost na avtocesti in hitri cesti (na prvi je omejitev 130, drugi 110) prekorači za od 10 do 30 kilometrov na uro.
Breznik je glede na neuradne podatke skupaj torej dobil 980 evrov kazni in 16 kazenskih točk. Če je globo poravnal v osmih dnevih, je plačal 490 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta