"Če se stanje ne bo umirilo, bo čez enajst dni dvakrat več okužb." Strožji nadzor nad PCT ali zaprtje države?

Vida Božičko
03.11.2021 06:00
Zasedenost postelj na intenzivni negi se približuje mejni številki 160, ko bo treba strožje ukrepati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Po prazničnem podaljšanjem koncu tedna se epidemija ne umirja. Nasprotno, številke so še vedno visoke. Vrh epidemije bi lahko pričakovali v sredini novembra, a le, če ne bo novih večji izbruhov, te pa bi lahko kmalu zaznali zaradi množičnih druženj med prazniki. V času počitnic so bile hotelske namestitve polne, prav tako kopališča, več je bilo množičnih druženj in prireditev. Večja zabava ob noči čarovnic se je tradicionalno zgodila tudi v Rakičanu v Prekmurju. Po besedah organizatorjev naj bi se bilo tam v dveh dneh zvrstilo okoli 7000 obiskovalcev, a kot pravijo, so spoštovali ukrepe. "Mi smo izvajali vse zahtevane ukrepe. Pregledovali smo pogoj PCT, pred vhodom sta bili tudi dve zdravstveni ekipi, ki sta omogočali testiranje. Obiskali so nas tudi inšpektorji, a nepravilnosti niso odkrili," je pojasnil Robert Celec, direktor Zavoda RIS Dvorec Rakičan, ki je dogodek organiziral. Očitke, da naj se na prireditvi ukrepov ne bi spoštovalo in da so številni, tudi zaposleni, zdaj že okuženi, zavrača. "Mi imamo zaposlenih 50 ljudi. Normalno je, da so nekateri tudi okuženi. Tri naše zaposlene so bile pozitivne, a že pred dogodkom in jih na prireditev zato ni bilo," je pojasnil.

Kapacitete se povečujejo, nenujni programi se ukinjajo

Ne glede na to, kako se bo število okužb v prihodnje povečevalo, pa bo vlada zagotovo nekaj ukrepov morala sprejeti. Včeraj se je namreč v bolnišnici zdravilo že 634 covidnih bolnikov, kar je 31 več kot dan prej, na intenzivnem oddelku jih je 158, kar je 16 več kot dan prej. Umrlo je deset bolnikov s covidom. Mejo za strogo ukrepanje so pristojni postavili pri 160 polnih posteljah na intenzivni negi. Do tja nas torej ločita le še dva bolnika. Večina bolnišnic zato že ukinja vse nenujne programe. Hkrati bodo bolnišnice z današnjim dnem povečale kapacitete na intenzivnih oddelkih na 182 postelj, povečalo se bo tudi število navadnih postelj za covidne bolnike.

Kaj pa ukrepanje? Svetovalna skupina je o tem z vlado razpravljala sinoči. Odločitve bodo znane najkasneje v četrtek, a morda že prej. Na mizi naj bi bila dva scenarija. Svetovalna skupina, ki jo vodi Mateja Logar, naj bi po neuradnih informacijah predlagala desetdnevni lockdown. Druga možnost je strog nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT in omejitev delovanja gostinskih lokalov do 23. ure. Predlagajo tudi, da športne prireditve potekajo brez prisotnosti gledalcev, delo od doma za javni sektor, omejitev zasebnega zbiranja na deset ljudi. Zvečer pa je Logarjeva za STA pojasnila, da je v osnutku zapisnika s ponedeljkove seje svetovalne skupine resda pisalo, da se predlaga 10-dnevno popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Zapisnik je bil včeraj popravljen in nato posredovan ministrstvu za zdravje, je dodala.

Tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek poudarja, da nas doslednejše upoštevanje pogoja PCT še lahko reši pred najhujšim: "Ključno bi še bilo, da bi nas veliko več delalo od doma, da bi za nekaj časa opustili zabave, da se ostarela populacija cepi s tretjim odmerkom, da vsi dosledno nosimo maske, da ob znakih bolezni ostanemo doma ter da bi se dosledno upoštevalo in kontroliralo pogoj PCT."

Če se s temi ukrepi v enem tednu ne bi izboljšalo epidemiološko stanje, naj bi svetovalna skupina vseeno predlagala popolno zaprtje države za deset dni. Prav tako se svetovalna skupina zavzema za boljšo dostopnost do brezplačnega hitrega testiranja prebivalstva. "Če se stanje ne bo umirilo, bo čez enajst dni dvakrat več okužb," je še dejal Krek in dodal, da bi se ob trenutnih predvidevanjih epidemija lahko začela umirjati sredi novembra.

Razmišljajo tudi o testiranju cepljenih

Triindvajset držav članic Evropske unije ima zdaj povečan 14-dnevni porast števila okužb. Tudi vse sosede Slovenije z izjemo Italije imajo poslabšano epidemiološko sliko. Evropa je očitno pred novim valom. "To samo dokazuje, kako zapleten je ta virus in koliko še ne vemo o njem," je dodal Krek.

Od sredine junija do konca oktobra je za posledicami virusa pri nas umrlo 334 bolnikov. To so nepotrebne smrti, je spet poudaril Krek, ker so cepiva na voljo in smrtnosti ni mogoče zmanjšati drugače kot s cepljenjem. "Imamo orodje, to je cepivo, če boste šli na cepilno mesto, pa boste videli, da se ljudje ne cepijo. Če se gredo danes cepit, bodo čez en mesec zaščiteni," je še enkrat pozval. Ni izključil tudi, da bi testirali cepljene, če se bodo razmere še slabšale. Bližamo pa se po besedah Kreka tudi trenutku, ko bi namesto pogoja PCT lahko uvedli pogoj PC. "To bo takrat, ko bo veliko okuženih. Ko bo to mogoče, se bo to tudi zgodilo," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta