Cepljenje v podjetjih: Ga med zaposlenimi vzpodbujajo ali ne?

Damijan Toplak
16.07.2021 06:00
Na pobudo različnih gospodarskih združenj naj bi se v prihodnjih dneh in tednih tudi slovenska podjetja bolj vključila v povečanje precepljenosti svojih zaposlenih. Ponekod potekajo celo nagradne igre.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državljanom skušajo cepljenje čim bolj približati njihovemu domu, na posnetku cepljenje z mobilno enoto v Miklavžu na Dravskem polju.
 
Tadej Regent

Slovenske gorice so območje v Sloveniji z najnižjo precepljenostjo zoper covid-19, eno največjih podjetij tam pa lenarški TBP, ki z agencijskimi delavci zaposluje okrog 950 ljudi. Dr. Danilo Rojko, direktor lenarškega TBP, pravi, da natančnih podatkov o tem, koliko njihovih zaposlenih je cepljenih, nimajo. Ocenjujejo pa, da je med 250 režijskimi sodelavci precepljenost približno 80-odstotna, med 700 proizvodnimi delavci pa le 20-odstotna. "Na različnih družbenih omrežjih se stigmatizira ljudi, ki so cepljeni, in nekateri tega ne želijo povedati, zato obstaja verjetnost, da je vendarle že več naših zaposlenih cepljenih, če ne zaradi drugega, zaradi letovanja v tujini. V dodatno finančno stimuliranje cepljenja ne bomo šli, morda bomo konec avgusta ali v začetku septembra kakšen petek izvedli cepljenje še za preostale zaposlene, morda s kakšno uro ali celo dnevom prosto. Želimo, da bi se ljudje zavedali pomena cepljenja in bi se izognili bolj množičnim okužbam jeseni, je pa bilo pri nas zaradi vseh preventivnih ukrepov po novem letu malo okužb, zato so mnogi prepričani, da jih tudi jeseni ne bo veliko," predvideva Rojko.

V skupini Talum je bilo konec junija na osrednji lokaciji v Kidričevem 1461 zaposlenih. Pravijo, da v tovarni običajno organizirajo cepljenja proti klopom in sezonski gripi. Že lani so bile podane pobude s strani sodelavcev, da bi organizirali tudi cepljenje proti covidu-19, a to ni bilo mogoče. "Ko smo v maju prejeli poziv s ŠGZ in potem še GZS, da se bo skladno z nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 začelo intenzivneje cepiti zaposlene v gospodarski dejavnosti, smo sodelavce pozvali k informativni prijavi. Na podlagi zbranih prijav je bilo okrog 150 zaposlenih povabljenih na cepljenje s cepivom AstraZeneca. Vsak sodelavec, ki se cepi, je upravičen do ene ure odsotnosti z dela. Ocenjujemo, da je delež sodelavcev, ki izpolnjujejo pogoj PC (prebolevniki, cepljeni), več kot 50-odstoten," odgovarjajo v Talumu. "V teh dneh smo se z zdravnico v naši obratni ambulanti (ki je tik pri vhodu v našo tovarno) in Zdravstvenim domom Ptuj dogovorili za cepljenje proti covidu-19 na naši lokaciji. Cepljenje bo ob četrtkih na tri tedne," so sporočili, začeli so že ta teden. Cepijo s cepivom Biontech/Pfizer.

Nagradna igra za letovanje v Strunjanu

V novomeški Krki pravijo, da lahko epidemijo covida-19 premagamo z ustrezno precepljenostjo, zato so za vse sodelavce, takoj ko je to bilo mogoče, s pomočjo ZD Novo mesto kot pooblaščene ustanove organizirali cepljenje v prostorih podjetja. Izvajajo ga po že utečeni organizaciji, zato poteka dobro in tekoče, sodelavci pa se še prijavljajo. Cepljenje imajo organizirano v Novem mestu, Ljubljani in Ljutomeru, konkretnejših številk o številu cepljenih pa ne morejo posredovati, saj zbiranje prijav in cepljenje še potekata. Izvedli so tudi nagradno igro za cepljene, kjer bodo štirje nagrajenci do štiri osebe za 14 dni lahko popeljali v Terme Krka v Strunjanu, kjer bodo imeli plačano bivanje in polpenzion.

V Leku, ki sodi v skupino Novartis, cepljenje sodelavcev zelo priporočajo, saj verjamejo v znanost in učinkovitost cepiv ter se zavedajo, da zgolj z zaščitnimi ukrepi ni mogoče zaustaviti epidemije koronavirusa. Tako sodelavce redno ozaveščajo o cepljenju in cepivih proti covidu-19. Na eno od njihovih rednih virtualnih srečanj vseh zaposlenih so povabili tudi prof. dr. Boruta Štruklja, ki jim je predstavil vsa znana dejstva o obstoječih cepivih in samem cepljenju. V maju so sodelavce povabili k prijavi za cepljenje proti covidu-19. Prijava in odločitev sta bili prostovoljni in individualni odločitvi posameznika. Interes za cepljenje je izkazalo 2319 sodelavcev. Obrnili smo se na ministrstvo za zdravje, ki nas je povezalo z zdravstvenimi domovi in cepilnimi centri, ki so nato izvedli cepljenje za večino zainteresiranih sodelavcev. Ker gre za osebni podatek, natančnih številk, koliko sodelavcev se je cepilo, v Leku nimajo.

Spodbujajo cepljenje, ki pa je še vedno prostovoljno

V Mercatorju prav tako poudarjajo, da je odločitev za cepljenje osebna, zato podatkov o številu cepljenih svojih zaposlenih nimajo. Vsi, ki delajo v trgovini in logistiki, torej večina zaposlenih v Mercatorju, so se morali tedensko testirati. Tako so samo na lokacijah, kjer je Mercator organiziral testiranja za zaposlene, v času obveznega testiranja opravili več kot 80 tisoč testiranj, številni zaposleni pa so se testirali tudi v lokalnih zdravstvenih domovih in sebi najbližjih točkah za javno testiranje. "Ves čas dostopnosti cepljenja smo zaposlene prek internih medijev pozivali, naj se cepijo, in ker po cepljenju ni potrebno tedensko testiranje, sklepamo, da je precepljenost med našimi zaposlenimi relativno visoka," menijo v Mercatorju.

Boštjan Jager, direktor v podjetju Jagros (Trgovine Jager), pa pove, da ne vodijo evidence o tem, kdo je cepljen in kdo ne. "Takoj ko smo imeli možnost, smo maja organizirali skupinsko cepljenje, kjer smo se cepili vsi v ožjem vodstvu podjetja, cepljenja pa se je tisti dan udeležilo več kot 100 zaposlenih. Kot vodstvo zaposlenim svetujemo cepljenje, saj menimo, da je žal to edini način, da prekinemo krog epidemije, ki se ponavlja in se bo očitno še ponavljal. Ocenjujemo, da je odstotek cepljenih v našem kolektivu skladen s slovenskim povprečjem. Zaposlenih posebej ne stimuliramo ali pozivamo k cepljenju, ga pa priporočamo in z dobrim zgledom promoviramo kot najboljšo rešitev v dani situaciji," poudari Jager. Zaradi varovanja osebnih podatkov točnih informacij o številu precepljenih nimajo niti v podjetju Spar Slovenija. Zaposlene spodbujajo k cepljenju in so jim v nekaterih regijah, kjer je bilo možno, tudi omogočili lažji dostop do cepljenja. "Zavedamo se, da je cepljenje eden izmed pomembnih korakov pri zajezitvi širjenja virusa in zaščiti ranljivih skupin, vendar gre pri tem za osebno odločitev vsakega posameznika," sklenejo pri družbi Spar Slovenija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta