Češki prevzem Pro plusa prek Nizozemske: Kulturno ministrstvo vlogo zavrglo, so postopki zaključeni?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
11.03.2020 23:55

Prevzem celotnega televizijskega portfelja CME je vreden 1,89 milijarde evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medijska družba Pro plus izdaja televizijske programe (Pop TV, Kanal A, Kino ...), spletne strani (24ur ...) in video platformo Voyo.
Pro Plus

Oktobra lani je v medijskem svetu kot strela z jasnega udarila novica, da je češka investicijska skupina PPF v lasti najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja podpisala sporazum o prevzemu medijske skupine CME, ki je med drugim lastnica tudi slovenske medijske družbe Pro Plus (Pop TV, Kanal A, Pop kino, portal 24ur, Voyo …). In kot kaže, bi bil posel na slovenskih tleh lahko že zaključen. Ministrstvo za kulturo je namreč pred dnevi zaradi nerelevantnosti vlogo za prevzem zavrglo, medtem ko agencija za varstvo konkurence o nakupu ne presoja, saj gre za zadevo evropskih razsežnosti, ki je v pristojnosti Evropske komisije, poleg tega pa PPF sploh ni prisotna na našem trgu.  

Ministrstvo-agencija-ministrstvo

Pojdimo po vrsti. Ministrstvo za kulturo je prejelo in obravnavalo vlogo amsterdamske družbe TV Bidco B. V. za izdajo predhodnega soglasja za pridobitev 100 odstotkov delnic družbe CME, ki ima sedež na Bermudih, pri čemer je razvidno, da je TV Bidco B. V. povezan s češko investicijsko skupino PPF. Ministrstvo je kasneje vlogo odstopilo v obravnavo varuhu konkurence, a je agencija, kot pravijo na kulturnem ministrstvu, presodila, da ne gre za koncentracijo po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence, "zato je predmetno vlogo vrnila ministrstvu v obravnavo".

Jože SUHADOLNIK
Fotografije Petra Kellnerja naj bi se poredko pojavljale v čeških medijih, saj naj bi se bogataš večino časa gibal v zelo zaprtih krogih. Slišati je tudi, da naj bi bil povezan z ruskimi vplivnimi krogi.
Profimedia
73. najbogatejši Zemljan.
Profimedia
Češka investicijska skupina PPF v Pragi.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta