Četrti val podaljšuje čakalne dobe. V UKC Maribor aktivirali drugo fazo pandemskega načrta

02.09.2021 16:45
Za covidne bolnike v Mariboru pripravljajo oddelek za infekcijske bolezni
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Univerzitetni klinični center Maribor - Ukc - intenzivna covid enota - koronavirus - covid-19 - intenzivna nega - virus - - - Avtor: Sašo Bizjak (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je danes predstavil načrt pripravljenosti na nov val epidemije covida-19, število covidnih bolnikov se namreč v zadnjih dneh izrazito povečuje. Medtem ko so še pred dvema tednoma imeli deset hospitaliziranih bolnikov, so jih prejšnji teden imeli že 20, ta teden pa 36, od tega jih kar 12 potrebuje intenzivno terapijo. "Četrti val je tu. Število pacientov se eksponentno veča, zato smo v skladu z državnim načrtom aktivirali že drugo fazo pandemskega načrta. Na žalost v prihodnjih tednih pričakujemo še dodatno povečanje števila pacientov," je na današnji tiskovni konferenci povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Trenutno so pacienti v mariborskem UKC hospitalizirani na dveh oddelkih, na psihiatriji, kjer so usposobili okrog 40 postelj, te so namenjene tako intenzivni terapiji kot akutnim bolnikom, in na oddelku za nevrokirurgijo. "Na tem oddelku so trije pacienti, ki potrebujejo intenzivno nego, maksimalno pa bomo na teh lokacijah lahko oskrbeli 18 intenzivnih pacientov. Ti potrebujejo posebne inštalacije in opremo in teh ni mogoče zagotoviti kjerkoli v bolnišnici," je še povedal Vogrin.

Čez vikend premeščanje na oddelku za infekcijske bolezni

V UKC pa so predvideli tudi že naslednje korake. Že v soboto oziroma preko vikenda bodo vsi pacienti, ki so zdaj hospitalizirani na oddelku za infekcijske bolezni, premeščeni na druge lokacije, predvsem na kliniko za interno medicino, deloma pa tudi na nevrološki oddelek in kliniko za kirurgijo, pri čemer se bo stavba slednje v celoti namenila covidnim bolnikom. V naslednji fazi pa bo sledilo še premeščanje bolnikov na pljučni oddelek na Pohorju in v prvo etažo ginekologije.

UKC Maribor mora sicer v tem trenutku zagotavljati 30 akutnih postelj in 16 za intenzivno terapijo, medtem ko je v celotni državi trenutno zagotovljenih 150 postelj za akutne paciente in 50 za intenzivne. Je pa tudi na državnem nivoju predviden že naslednji korak, ki bo aktiviran najverjetneje že prihodnji konec tedna. "Takrat bomo v UKC morali povečati število intenzivnih postelj na 18, se pa bodo v tem času morale odpreti tudi druge bolnišnice, ki zdaj še ne sprejemajo covid pacientov. Število akutnih postelj v državi se bo tako s 6. septembrom dvignilo na 250," je pojasnil Vogrin.

 

Prisiljeni bodo krčiti redne programe

V UKC se ob slabšanju epidemiološke slike bojijo predvsem vpliva le-te na obravnavo ostalih bolnikov in posledično podaljševanja čakalnih dob. "V tem trenutku še nismo zmanjšali rednih programov, če bo število covid pacientov še malo naraslo, pa bomo v to prisiljeni. Najprej bomo seveda krčili tiste, kjer ljudje lahko nekoliko počakajo, bojim pa se, da v prihodnjih mesecih skrajševanja čakalnih dob ne bo mogoče izvesti. Pričakujem, da bomo posamezne programe morali krčiti že od tega ponedeljka naprej. Kateri to bodo, bo prepuščeno predstojnikom posameznih oddelkov. Bomo pa mi še naprej delali s polno paro, pri čemer naj spomnim, da UKC letno obravnava kar pol milijona pacientov, od tega je od 45 do 50 tisoč takih, ki potrebujejo hospitalizacijo. Covid tako predstavlja majhen del, a večji kot bo, manj bo prostora za druge bolnike," je povedal Vogrin.

Novinarske konference se je udeležil tudi direktor UKC Anton Crnjac in ljudi še enkrat pozval k cepljenju: "Ljudje bodo morali sprejeti dejstvo, da je cepljenje najboljši način varovanja pred to boleznijo." Precepljenost zaposlenih v UKC Maribor je sicer v tem trenutku 66-odstotna, nekaj je prebolevnikov, ki trenutno še ne potrebujejo cepljenja, precepljenost zdravnikov pa trenutno znaša okrog 92 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta