Članarine v mednarodnih organizacijah: Slovenija se več ne sramoti z dolgovi

Uroš Esih Uroš Esih
08.11.2019 18:20

Po tem, ko je Slovenija pred leti precej zamujala s poplačilom članarin v mednarodnih organizacijah, kar je še dodatno zamajalo njeno kredibilnost v mednarodni skupnosti, je zdaj redna plačnica svojih obveznosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Članarina pri OZN za Slovenijo letos znaša 1,85 milijona evrov, ki jo je MZZ že poravnalo. 
Reuters

Najvišji predstavniki države na vsakem koraku, ko se govori o rušenju aktualne svetovne svetovne, neprestano ponavljajo, kako je Slovenija kot mala država mednarodne skupnosti zavezana multilateralizmu. Zavezanost multilateralizmu v praksi pa se meri po aktivnosti države v mednarodnih organizacijah. Tukaj se Slovenija v zadnjem desetletju ne more ravno pohvaliti z zelo visoko stopnjo aktivnosti in prodornosti, seveda pa obstajajo področja, na primer humanitarna dejavnost, ki so pozitivna izjema. Pokazatelj zavezanosti države multilateralizmu je tudi redno plačevanje svojih obveznosti, torej članarin, mednarodnim organizacijam.

Najdražje je članstvo v OZN

Pred leti se je Slovenija, v času proračunskega zategovanja po krizi, ubadala z zaostankom plačil članarin mednarodnim organizacijam. Leta 2013 je bila Slovenija včlanjena v več kot 250 mednarodnih organizacij, za članarine pa je takrat namenila prek 30 milijonov evrov. Zamude pri plačilu članarin so se takrat pojavljale predvsem pri plačilu članarine v OECD, ki ji je Slovenija takrat dolgovala 2,8 milijona evrov. Še v bistveno večjem zaostanku pa je bila pri plačilu računov za mirovne operacije OZN, kjer se je ta dolg povzpel celo na 12,3 milijona evrov.

Kaj prinaša članstvo v mednarodnih organizacijah

Slovenija v mednarodnih organizacijah deluje v skladu z deklaracijo o zunanji politiki in strategijo zunanje politike ter v njih glede na specifike organizacije uveljavlja svoje zunanjepolitične interese. "Članstvo v mednarodnih organizacijah namreč ponuja številne priložnosti za uveljavitev države v mednarodnih odnosih ter vplivanje na njihov razvoj. Med drugim si skozi mednarodne organizacije prizadevamo za ustvarjanje stabilnega mednarodnega okolja, ugodnega za nadaljnji razvoj Slovenije in blaginjo državljank in državljanov," pojasnjujejo na MZZ. Slovenija na ta način po mnenju Mladike tako sooblikuje svoje mednarodno okolje, sodeluje pri sprejemanju ključnih mednarodnih odločitev in pri oblikovanju mednarodnih standardov, v okviru organizacij podaja tudi lastne pobude in sklepa zavezništva z drugimi državami.
Poleg tega naj bi posamezna članstva prinašala materialne koristi Sloveniji. Na primer možnost pridobivanja EU-sredstev, posojil, varnostne garancije Nata, možnost slovenskih podjetij, da postanejo dobavitelji posamezne organizacije in možnosti zaposlovanja za slovenske državljane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta