Človekove pravice v podjetjih: Gospodarstvo je odsev družbe

Tina Recek Tina Recek
16.07.2019 06:03

Ne samo na dobiček, podjetja se morajo osredotočiti tudi na spoštovanje človekovih pravic. Neplačilo plač in prispevkov za socialno varnost je med pogostimi kršitvami, a inšpekcijskih služb je premalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Svetina: "Veliko je tihe revščine, zlasti pri starejših, ki imajo nedostojne pokojnine, četudi so delali 40 let." 
Igor Napast
Andrej Petelinšek

Kdo bi se upravičeno vprašal, mar ni v 21. stoletju samoumevno, da mora tudi gospodarstvo kot eno ključnih področij družbe spoštovati, varovati in udejanjati človekove pravice. Ampak ker ni idealnega sveta, je pomembno, da zna država na temelju mednarodnih konvencij o človekovih pravicah vzpostaviti mehanizme za njihovo varstvo in odpravljanje kršitev ter da se k varstvu človekovih pravic zaveže tudi gospodarstvo," je na nedavnem forumu o nujnosti spoštovanja človekovih pravic pri poslovanju dejal zunanji minister Miro Cerar in dodal, da država mora biti pri spoštovanju človekovih pravic zgled zasebnim podjetjem.

Prvih deset podjetij že podpisalo zavezo

Spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu obsega konkretne naloge na področju spoštovanja ustavno zajamčenih pravic, zlasti preprečevanja diskriminacije in neenakosti ter promocije enakih možnosti; promocije in varstva temeljnih delavskih pravic v celotni proizvodni verigi; preprečevanje trgovine z ljudmi in otroškega dela in boj proti tem pojavom; varstvo zdravega življenjskega okolja, ohranjanje narave in trajnostnega razvoja. Vlada Republike Slovenije je 8. novembra lani sprejela nacionalni akcijski načrt za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu, pri katerem je tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) aktivno sodelovala. Vlada bo v prvih dveh letih izvajanja načrta posebno pozornost namenila spoštovanju človekovih pravic pri gospodarskih aktivnostih, ki so financirane iz proračuna, prek javnih naročil in spodbud, ter v podjetjih s kapitalsko naložbo države. Slovenija se z akcijskim načrtom uvršča v ozek krog držav EU, ki imajo pripravljen tak načrt, katerega namen je zagotoviti uresničevanje smernic Organizacije združenih narodov za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu in s tem prispevati k zagotavljanju teh pravic na nacionalni, regionalni in mednarodni ravni ter prispevati k skladnosti politik na tem področju.

Sonja Šmuc
Robert Balen

Nesprejemljivo sporočilo kršiteljem

Peter Svetina
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta