Da lahko študiraš, moraš delati

Urška Polanc Urška Polanc
13.02.2019 11:08

Kje bivati, kako uskladiti študij in delo, kako se razlikuje študentsko življenje v Ljubljani in Mariboru. Tri študentke so nam opisale svojo študentsko izkušnjo in opažanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Žana Leitinger
Laura Grubelnik

Usklajevanje študija, dela in zabave

Kljub temu da Leitingerjeva prejema štipendijo, ta za vse stroške študenta ne zadošča; 190 evrov, ki jih prejme, ni dovolj za preživetje. Z zneskom si plača študentski dom, račun za telefon in kakšen prevoz. Treba je še jesti, se obleči, kupiti kakšna skripta oziroma študijske pripomočke, vsak študent pa dandanes potrebuje tudi svoj prenosni računalnik, opozori Leitingerjeva. Ob študiju zato ves čas dela, ob vikendih je večkrat stregla v gostilnah, med drugim pisala tudi za Dostop, spletni portal za mlade, sicer pa se loti vsakega priložnostnega dela. Trenutno dela v Študentski organizaciji Univerze v Mariboru (ŠOUM). Dela je povsod dovolj, kolikor pač ima študent željo. V Ljubljani je na voljo več raznovrstnih del, lažje je poiskati študentsko delo v stroki, v kateri si želiš delati, je prepričana. “Težko je usklajevati študij in delo, a treba je kaj žrtvovati, se prilagajati, sklepati kompromise. Delodajalci ponavadi razumejo, da je faks na prvem mestu. Sama sem jim to dala jasno vedeti. Dobro je, da se dogovoriš tudi s profesorjem, da ti v primeru, če manjkaš, kaj opraviči. Razložiš, da je treba delati, da lahko študiraš,” je pojasnila. Vse skupaj pa je težje v bolonjskem sistemu študija, saj so vaje obvezne, udeležiti se jih moraš vsaj 70-odstotno. Posebej razdrobljeni in spreminjajoči so tudi urniki, zato moraš večkrat cel dan računati na fakulteto, še pojasni.

Po spontani večerni zabavi je treba izpustiti kakšne vaje ali kolokvij.
Saso Bizjak

Maribor bolj domač, a večja izbira v Ljubljani

Eva Nabernik

Brez podpore staršev je težko

Fotografija je simbolična. 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta