Damir Črnčec: "Janez Janša je skozi moje oči politični dinozaver v digitalni dobi"

A.L., STA
30.03.2019 17:43

Ob primerjavi Šarca z Janezom Janšo pa je dejal, da "ju druži sedanjost, s tem, da je Marjan Šarec prihodnost, Janez Janša pa preteklost".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec je v intervjuju za portal Siol med drugim spregovoril o premierju Marjanu Šarcu, za katerega pravi, da je dokazal, da zna tudi metati politične trojke. Ob primerjavi Šarca z Janezom Janšo pa je dejal, da "ju druži sedanjost, s tem, da je Marjan Šarec prihodnost, Janez Janša pa preteklost".
Črnčec, ki se v kabinetu ukvarja predvsem z varnostnimi vprašanji, je zagotovil, da je Slovenija varna država. Med potencialnimi grožnjami so najbolj prepoznane tiste informacijsko-kibernetskega tipa ter vprašanja nezakonitih migracij, terorizma ter porasta ekstremizma in nasilnega ekstremizma.
Črnčec je ponovil, da so v Sloveniji "prisotni vsi trije tipi radikalizmov oziroma ekstremizmov, to so desni, levi in tudi islamski fundamentalizem". Ob tem ugotavlja, da je terorizem v slovenski zakonodaji zelo dobro definiran in opredeljen, "medtem ko so pri ekstremizmu in nasilnem ekstremizmu pravne praznine", ki jih naslavljajo.

Problem migracij obvladujejo

Na področju informacijske in kibernetske varnosti po njegovih besedah Slovenija močno zaostaja. "Računamo, da bo v nekaj mesecih znotraj ministrstva za javno upravo ustanovljena uprava za informacijsko varnost, ki bo zagnala preventivni vidik vzpostavljanja resne informacijskovarnostne hrbtenice v Sloveniji," je napovedal in dodal, da je vlada za te namene z rebalansom namenila dodatna sredstva.
V EU je po njegovih besedah "prisotna grožnja, ki jo predstavljajo tako imenovane lažne novice in dezinformacije". "Govorimo predvsem o vplivanju zunanjih akterjev, predvsem držav, na politični proces v EU, ko želijo vplivati na razpad EU ali jo oslabiti v mednarodnih odnosih. Enako velja za vpliv teh akterjev na posamezne države," je navedel. Na vprašanje, ali predstavlja tukaj največjo grožnjo Rusija, je odgovoril, da za Slovenijo težko reče kaj takšnega.
Vztraja, da je vprašanje nezakonitih migracij predvsem varnostno in da gre za kriminalno dejanje. Tveganje po njegovih navedbah predstavlja predvsem struktura nezakonitih migrantov.
Obenem pa je zagotovil, da problem migracij obvladujejo. "Problem je (...) ni pa takšen, da bi morali biti plat zvona. (...) Ustrezno vzdrževanje ravnotežja med varnostjo in solidarnostjo je in bo ostal ključni imperativ naših ravnanj v prihodnje," je navedel Črnčec.
Glede Ilirske Bistrice, kjer občina nasprotuje postavitvi migrantskega centra, pravi, da je stališče vlade jasno: lokalni referendum o vprašanju migrantov ni primeren, zanj tudi ni pravne podlage. "Na vladi tega enostavno ne bomo dovolili," je dodal.
O sovražnem govoru, ki so ga v preteklosti očitali tudi njemu, pa je dejal, da obstaja in da izziv za prihodnost ostaja iskanje ravnotežja med njegovo regulacijo in svobodo govora.

Janša je skozi moje oči politični dinozaver v digitalni dobi

Glede implementacije arbitražne odločbe o meji s Hrvaško je povedal, da nadaljujejo politiko prejšnje vlade, a so se odločili za konkretnejše ukrepe, "ki so morda drugačni, kot so bili v prejšnjem mandatu. Že navzven je vidno, da je manj nekega javnega komuniciranja. Če se malo pošalim, lahko sklepamo, da je morda več nekih drugih aktivnosti".
Obenem je dodal, da ga je zaskrbelo stališče Janševe stranke, "v katerem so se postavili na isto pozicijo, kot jo ima hrvaški premier Andrej Plenković, ki bi še kar trgoval z odstotki Piranskega zaliva". "Arbitražna razsodba je jasna, koordinate so določene in kakršnakoli trgovina tukaj je lahko samo na škodo Slovenije," je bil jasen.
Slovenija sicer sodeluje pri procesu hrvaškega vključevanja v schengen, "ker si želimo, da Hrvaška čim prej vstopi v to območje, hkrati pa jasno opozarjamo, da mora izpolniti vse kriterije".
Spregovoril je tudi o odnosu s Šarcem in dejal, da se nekako strinjata v pogledih na slovensko in evropsko zgodovino, na politično sedanjost in tudi na to, po kakšni poti naj gre Slovenija v prihodnje. Na vprašanje o vlogi, ki jo ima pri kadrovanju, pa je dejal: "Včasih se počutim kot Nessie iz Loch Nessa. Vsi govorijo o njej, videli so posnetke, ampak nihče je pa ni v resnici spoznal."
O Janši pa, da kar se tiče politične dimenzije, je "zelo jasno povedal, da je skozi moje oči politični dinozaver v digitalni dobi in da seveda politik, katerega glavni motiv za priti na oblast je maščevalnost, ne more biti predsednik vlade. To je moje stališče, za katerim trdno stojim".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta