Danes imajo družine več otrok, a še vedno premalo

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
08.01.2019 17:22

Čeprav ženske v povprečju rodijo več otrok kot pred leti, število rojstev upada. To je posledica zelo nizke rodnosti pred tridesetimi leti, ko se je rodilo zelo malo deklic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dojenčkov je v slovenskih porodnišnicah vsako leto manj.
Marko Vanovšek

Lani je v slovenskih porodnišnicah rodilo okoli 19.120 mamic, kar je za 586 manj kot leto prej. Čeprav število rojstev upada že nekaj let, je lanskoletni padec največji. Po enajstih letih se je v Sloveniji rodilo manj otrok, kot je bilo smrti. "Družine se odločajo za več otrok kot pred desetletjem, še zlasti v 90. letih 20. stoletja, a to ni razvidno iz števila rojstev. Celotna stopnja rodnosti pa ni nizka in je stabilna. Problem je v tem, da se je zaradi zelo nizke rodnosti pred tremi desetletji rojevalo majhno število deklic - in te danes ne morejo 'naroditi' velikega števila otrok," pojasnjuje Nada Stropnik z Inštituta za ekonomska raziskovanja.

V Nemčiji in Franciji več otrok tudi na račun migrantk

Navkljub upadanju števila rojstev se povprečje otrok na žensko ne zmanjšuje, že leta namreč ostaja pri 1,6. A kot pravi strokovnjak za demografijo Janez Malačič, je to premalo, idealno bi bilo, "da bi se približali številki dva otroka na žensko v povprečju, saj bi le tako bilo naše obnavljanje prebivalstva dolgoročno ugodno". A kako spodbuditi mlade, da bodo imeli več otrok? Vprašanje, ki si ga ne zastavljamo le v Sloveniji, ampak tudi drugod v Evropi. Pri iskanju odgovorov pa se ubirajo zelo različne poti, tudi na področju družinske politike držav.

Madžari spodbujajo domače družine

Pri Madžarih pa so se že pred časom odločili, da negativne demografske slike ne bodo reševali z migracijami po vzoru Nemcev in Francozov, ampak bodo spodbujali predvsem domače družine, da bodo imele več otrok. V zadnjih sedmih letih je tako 83 tisoč madžarskih družin prejelo subvencije za ureditev stanovanjskega problema, prek davčnih olajšav so gospodinjstva razbremenili za šest milijonov evrov, število mest v vrtcih se je povečalo za 50 odstotkov, navaja spletni portal abouthungary.hu. Parom, ki se odločijo za tretjega otroka in rešujejo stanovanjski problem, pa država (še pod nekaterimi pogoji) podari kar 36 tisoč evrov. Madžarska za družinsko politiko z vsemi spodbudami vred namenja pet odstotkov BDP, kar je po besedah predstavnika madžarske vlade največji odstotek v Evropi. Stopnjo rodnosti so uspeli dvigniti z 1,23 na 1,5 otroka na žensko.

Italijanom tudi priseljevanje ne pomaga

Italija je pod povprečje dveh otrok na žensko istočasno z Nemčijo padla sredi sedemdesetih. A če so nemške demografske politike zadnjega desetletja obrnile trend in se je število rojstev, podobno kot v Sloveniji, nekoliko zvišalo, pa v Italiji še naprej pada. Povprečje je zdaj 1,37 otroka na žensko. Prirast prebivalstva je kljub priseljevanju za petino odstotka pod ničlo. Organizacije za pospeševanje rodnosti zato vlado pozivajo, da ustvariti razmere, v katerih bodo mladi prej zapuščali starše in si ustvarjali svoje družine, da uvede davčne olajšave za družine z otroki, pri čemer naj država otroke obravnava kot družbeno investicijo in ne kot zasebni strošek ter spremeni delovne pogoje tako, da bo usklajevanje družine in službe lažje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta