David Adam, direktor hoške Magne: "Načrtujemo vrnitev vseh zaposlenih, ki smo jih v zadnjem letu razporedili na delo v matično graško tovarno"

Srečko Klapš Srečko Klapš
06.09.2021 17:10
Po napovedi nadaljevanja proizvodnje v hoški lakirnici Magne pogovori z dobavitelji, časovnica zagona bo znana v nekaj tednih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoljevarstveno dovoljenje za Magno Steyr je postalo pravnomočno 12. marca
Igor Napast

Potem ko smo v soboto v Večeru objavili, da je Magna Steyr na zboru delavcev lakirnice v občini Hoče-Slivnica zaposlene seznanila, da se pripravlja na zagon proizvodnje, so danes to namero sporočili tudi predstavnikom gospodarskega ministrstva in lokalne skupnosti.

Kot je po srečanju dejal direktor hoške Magne David Adam, sta skupaj s podpredsednikom Magne Steyr Erwinom Fandlom predstavila odločitev, da Magna ponovno zažene proizvodnjo v lakirnici, saj se v kanadsko-avstrijski multinacionalki nadejajo novih naročil avtomobilskih proizvajalcev: "Načrtujemo vrnitev vseh zaposlenih, ki smo jih v zadnjem letu razporedili na delo v matično graško tovarno. Z njimi bomo v prvem četrtletju prihodnjega leta postopoma ponovno zagnali proizvodnjo."

Župana Marko Soršak in Egon Repnik, direktor David Adam in Jernej Salecl pozdravljajo napoved nadaljevanja lakiranja v Magni.

Dodal je še, da so tako uspeli zadržati večino zaposlenih, ki jih potrebujejo v lakirnici. Odločitev o vnovičnem zagonu proizvodnje so v Magni sprejeli prejšnji teden, kmalu bodo stekli pogovori še z glavnimi dobavitelji materiala. Adam pa ni mogel komentirati vprašanja, ali bodo nadaljevali proizvodnjo osvežene različice Jaguarjevega modela E-Pace, in tudi ne potrditi, da so zaposlenim v zahvalo za razumevanje in vožnjo na delo v Gradec obljubili 250 evrov nagrade. Glede druge faze projekta, ki predvideva izgradnjo tovarne za proizvodnjo do sto tisoč avtomobilov letno, pa je dejal, da so medtem pridobili zemljišča in da postopek pridobivanja soglasij teče naprej.

 

Država bi upoštevala vpliv pandemije

Jernej Salecl, direktor direktorata za internacionalizacijo na gospodarskem ministrstvu, je bil po pogovorih zadovoljen, da se bo proizvodnja v Hočah nadaljevala: "Gospodarsko okrevanje se krepi tudi v industrijski proizvodnji in prav je, da proizvodnja v Hočah ponovno steče." Na novinarsko vprašanje o morebitni prilagoditvi rokov zaradi zastoja proizvodnje ob pandemiji koronavirusa, potem ko je država Magni že izplačala preko 18 milijonov evrov državnih subvencij, je Salecl odgovoril, da ta trenutek teh rokov še niso spreminjali: "Se pa z Magno pogovarjamo, na kakšen način upoštevati vpliv pandemije na njihovo poslovanje." Salecl je komentiral tudi postopek pridobivanja okoljevarstvenega soglasja za drugo fazo izgradnje tovarne, za katerega meni, da teče korektno: "Namignili so nam, da imajo potencialne stranke, ki bodo v prihodnje proizvajala vozila v Magni, zato moramo narediti vse, kar je v naši moči, da drugo fazo izpeljemo do konca tako, kot je zastavljena."

Župana zadovoljna, kanalizacija bo

Marko Soršak, župan občine Hoče-Slivnica, je prav tako zadovoljen, da se proizvodnja v lakirnici ponovno zažene in da se bodo delavci vrnili k tekočim trakovom, kar kaže tudi na resne namere investitorja. Dejal je še, da je bil občinski prostorski načrt za drugo fazo tovarne Magne sprejet že februarja in da bi po treh letih pričakovali tudi izdajo okoljevarstvenega soglasja. Egon Repnik, župan občine Miklavž na Dravskem polju, pa je dodal, da so veseli vsakega koraka za realizacijo memoranduma za povečanje zmogljivosti kanalizacije od občine Hoče-Slivnica preko Miklavža do čistilne naprave v Dogošah: "Danes smo sklenili dogovor in dorekli časovnico, po kateri bi v začetku prihodnjega leta lahko pridobili gradbeno dovoljenje. Nato pa bi lahko tehnično in finančno to naložbo konkretizirali tudi na papirju." Spomnimo, da je vlada junija odobrila 100.000 evrov za projektiranje omenjene kanalizacije, ki naj bi skupaj stala okoli dva milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta