Decembra višje pokojnine

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
03.10.2019 18:29
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

S 1. decembrom se bodo pokojnine izredno uskladile za 1,5 odstotka. Mesečno se bodo tako izdatki Zpiza za pokojnine zvišali za približno 6,6 milijona evrov, letno pa bo zavod moral zanje nameniti 80 milijonov evrov več.
Zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe brez dokupa bo od 1. decembra (izplačilo konec decembra) znašala 538 evrov, najnižja pokojnina pa 226 evrov. Najnižja pokojninska osnova za pokojnine, uveljavljene v tem letu, bo znašala 871 evrov, najvišja pa 3485 evrov. Del vdovske pokojnine bo od 1. decembra znašal največ 102 evra, skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine pa največ 1995 evrov. Osnova za odmero invalidskih nadomestil bo najmanj 498 evrov, nadomestilo za čas poklicne rehabilitacije za invalidnost pa največ 1995 evrov.
Obvestila o izredni uskladitvi bodo prejeli le tisti upokojenci, katerih pokojnina oziroma invalidski prejemek je obremenjen z odtegljajem na podlagi izvršilnega naslova ali administrativne prepovedi, so še sklenili člani sveta Zpiza na današnji seji.
Na pobudo predstavnice sindikatov v svetu Zpiza Lučke Böhm je svet sprejel tudi sklep, da se izredna uskladitev pokojnin prihodnje leto izvede v višini enega odstotka, če bo gospodarska rast najmanj 2,5-odstotna. Po predlogu zakona, ki ga je vlada pripravila za ponedeljkovo obravnavo v državnem zboru, bi se namreč za en odstotek izredno uskladile, če bi bila gospodarska rast letos več kot triodstotna. Vendar pa jesenska napoved Urada za makroekonomske analize in razvoj kaže, da bo letošnja gospodarska rast le 2,8-odstotna, kar pomeni, da če bo potrjen vladni predlog, prihodnje leto izredne uskladitve pokojnin ne bi bilo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta