Delo od doma povečalo obremenjenost zaposlenih in odvisnost od dela z zasloni

30.08.2021 05:30
Z delom od doma so se pojavili tudi digitalna utrujenost, nespečnost, večopravilnost in prezentizem. Vse skupaj škodi zaposlenim in podjetju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasloni so lahko past za zaposlene.
Foto: PROFIMEDIA
Profimedia

Za tiste, ki smo med pandemijo covida-19 delali od doma, se nam zdi, da smo živeli skoraj izključno skozi zaslone. Pogosto smo ves dan strmeli v računalnik, saj se nismo odklopili niti po končanem delavniku. Morda smo le zamenjali ekran računalnika za TV-ekran, kjer smo pogledali svojo najljubšo TV-oddajo, ali pa za ekran mobilnega telefona, kjer smo skozi objave na družabnih omrežjih aktivno spremljali življenje drugih. Covid ukrepi so se sprostili, tovrstne navade pa ostale.

Zakaj psihologi opozarjajo na nujnost odklopa?

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovskem podjetju Trenkwalder, opozarja, da dolgotrajna uporaba naprav z zaslonom povzroča še večjo utrujenost kot sicer, težave s spanjem in tudi druge zdravstvene težave, povezane s sedečim življenjskim slogom, predvsem diabetes, debelost in visok krvni tlak. Omenjene težave pa bistveno vplivajo ne le na splošno počutje posameznika, temveč tudi na akademski in poklicni uspeh, medosebne odnose doma in na delovnem mestu ter splošno opravljanje dela in osredotočenost na delovne naloge.

Da bi ohranili dobro počutje svojega tima, spodbujali produktivnost in dolgoročno ohranjali zdravje zaposlenih, naj delodajalci poiščejo načine in vzvode v delovnem procesu, da bodo ustrezno spodbujali tudi odklop od naprav z zaslonom, svetuje Kraljičeva. "Glede na trend, da se delo od doma ohranja, vsaj v določenem obsegu, tudi v pokoronskem času, ta problematika zahteva resen razmislek. Na primer, zmotno je pričakovati, da je pri delu od doma zaposleni pred ekranom in dosegljiv za službene potrebe od jutra do večera," poudarja psihologinja.

Na dopust brez računalnika, telefon lahko brez skrbi "založite"

Dobra plat teh naložb je, da delodajalca ne stanejo nujno veliko. Že samo ponovna uvedba fizičnih sestankov bo zaposlenim dala priložnost, da si oddahnejo od večopravilnosti na zaslonih, redni in skrbno načrtovani odmori brez zaslona bodo povečali kognitivne sposobnosti zaposlenih, skupni prostor za druženje pa jih bo denimo odvrnil od brskanja po telefonu med odmorom za malico, našteva sogovornica.

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovskem podjetju Trenkwalder
Osebni Arhiv

Najpomembnejše od vsega pa je, da delodajalci od zaposlenih ne zahtevajo, naj tudi po službi opravljajo delovne obveznosti doma, preverjajo elektronsko pošto ali celo odgovarjajo nanjo v času dopusta. "Čeprav je tehnologija za večino delovnih mest bistvena, je pomembno tudi, da se zaposlenim omogoči odklop. To dobrodejno vpliva na telesno in psihološko kondicijo zaposlenih. Po analizi ene od raziskav na omrežju LinkedIn se 70 odstotkov ljudi nikoli ne 'odklopi' od dela, tudi ko so na dopustu. Delodajalci lahko k odklopu pripomorejo tudi s tem, da poskrbijo za nujna nadomeščanja in tako zaposlenemu, ki dopustuje, ne bo treba preverjati elektronske pošte oziroma klicev ter nanje odgovarjati," na pomen odklopa od tehnologije predvsem v času letnih dopustov še opozarja Kraljičeva.

Najprej ugotovite, za kaj vse porabite svoj čas pred ekrani, svetuje. Kadar namreč želimo spremeniti navade, je priporočljivo, da določeno obdobje (na primer en teden) skrbno beležimo, kdaj in za kaj porabimo ta čas. Pri tem bodimo iskreni in pošteni. Sem spada tudi brskanje po spletu, tik preden zaspimo ali pa med pitjem kave … Skratka, sem šteje prav vse. Morda boste iz ugotovljenega vzorca opazili, kje bi lahko najlažje začeli zmanjševati ta čas. Morda boste opazili tudi določeno manjšo učinkovitost ali celo neučinkovitost v svojem delovnem dnevu.

Kakšne so posledice preživljanja preveč časa za zasloni?

Utrujenost. Po dolgotrajni uporabi naprav z zaslonom številni poročajo o simptomih preobremenjenosti oči, vključno z draženjem oči, suhostjo, utrujenostjo in zamegljenim vidom, nekateri trpijo tudi zaradi glavobola. Ti simptomi lahko otežijo osredotočenost na delovne naloge, lahko tudi povzročijo začasno nezmožnost za delo. Težave s spanjem. Številne študije povezujejo uporabo zaslonov z nespečnostjo in drugimi motnjami spanja. Modra svetloba digitalnih naprav zavira hormon melatonin, ki spodbuja spanje in ljudem preprečuje popoln nočni počitek. Pomanjkanje spanja lahko zmanjša produktivnost in poslabša splošno počutje. Ko nespečnost traja dlje časa, se lahko razvije v bolezensko stanje, ki zahteva zdravstveno pomoč. Zasvojenost z zaslonom. Čas, preživet pred zaslonom, je močno povezan tudi z dopaminom, hormonom, ki prispeva k dobremu počutju in tudi sodeluje v možganskih krogih užitka in nagrajevanja. Kadarkoli vidimo novo objavo v družabnih omrežjih ali dobimo pozitivno reakcijo na katerega od naših tvitov ali objavljenih fotografij, možgani sprostijo dopamin in nas zanihajo k pozitivnosti. Čeprav se ta zvišanja dopamina izrazijo v dobrem počutju, lahko vodijo tudi do "strahu pred izpuščanjem" in želje po preverjanju družbenih omrežij vsakih 30 minut.

Sedeči življenjski slog. Dolgotrajna uporaba tehnologije je povezana tudi z več kroničnimi zdravstvenimi težavami. Čezmerna uporaba zaslona namreč lahko vodi tudi do sedečega oziroma statičnega vedenja, kot sta pretirano sedenje, pretirano mirovanje telesa in socialna izolacija, ki povzroča težave, kot so diabetes, debelost in visok krvni tlak. To pa lahko vodi v dlje časa trajajoče bolniške odsotnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta