Celo z aplikacijami lahko omejimo čas, ki ga namenimo mobilnim napravam

30.08.2021 05:30
Če časa pred zasloni ne (z)moremo omejiti sami, so za to na voljo aplikacije. Recimo gozd, ki se posuši, če kršimo pravila odklopa od digitalnega
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obstajajo tudi aplikacije proti aplikacijam. Foto: Profimedia
Profimedia

Gotovo veste, da vam lahko zasloni pokvarijo spanec. Znano je, da modra svetloba, ki jo oddajajo naše elektronske naprave, računalniki in telefoni, zmanjša izločanje melatonina. Ta se izloča v temi, pomemben pa je pri uravnavanju cirkadianih (dnevno-nočnih) ritmov številnih bioloških funkcij. Zato boste med nastavitvami mobilnih naprav našli možnost vključi filter modre svetlobe, s čimer lahko tudi zmanjšate utrujenost oči.

Glede na to, da v povprečju mobilne telefone v roke vzamemo 110-krat dnevno, nekateri uporabniki jih v 24 urah odklenejo tudi več kot 900-krat, ne preseneča, da so programerji v operacijske sisteme vgradili funkcije, ki omogočajo omejevanje rabe. Novejše različice operacijskega sistema Android imajo tako v nastavitvah možnost digitalnega ravnotežja, pri iOS se enaka funkcionalnost imenuje Screen Time, kjer je mogoče pogledati statistiko in nastaviti omejitev časa uporabe mobilne naprave in aplikacij na njej, ta čas pa lahko presežete samo z vašim dovoljenjem. Pri androidu bo sistem pridno odšteval čas, ki ga ta dan še imate za uporabo mobilnika, izbrana omejitev pa ne vpliva na telefonske klice in aplikacije, ki jih boste nastavili kot vedno dovoljene. Pri iOS pa lahko med drugim določite Wind Down, umirjanje, ki vas pripravi na spanje. V nastavljenem času ne boste dosegljivi po telefonu in vašega počitka ne bo motilo prihajanje tekstovnih sporočil. Seveda lahko izberete izjeme v imeniku, za katere omejitev ne velja.

Aplikacije za lažjo koncentracijo in boljši spanec

Aplikacije ne predstavljajo samo motnje, ampak je mogoče najti tudi takšne, ki želijo uporabniku pomagati pri njegovem delu in počitku. Mobilna aplikacija Forest denimo posadi virtualno drevo, sami pa si izberete čas, kako dolgo bo to raslo. Izberete obdobje, v katerem želite biti kreativni, osredotočeni na neko opravilo. V tem času ne smete v roke vzeti mobilnega telefona. Če ga, se bo vaše drevo posušilo, v nasprotnem primeru bo z vašo pomočjo zrasel bujni digitalni gozd. Krivda je lahko velik motivator. Focus Keeper pa je aplikacija, ki bo vaše delo razdelila na 25-minutne intervale, med katerimi bodo kratki premori. Gre za tako imenovano tehniko Pomodoro, ki naj bi znatno izboljšala produktivnost.

Sleep Town vam želi pomagati ustvariti zdrave spalne navade. Zvečer pred spanjem si zadate cilj, denimo ob kateri uri se želite prebuditi. Če vam uspe, bo znotraj aplikacije zraslo čudovito navidezno mesto, sicer se bodo stavbe porušile. Ker je pomembno tudi, kako in kdaj se zbudite, bo aplikacija Sleep Cycle analizirala vaš vzorec spanja in vas skušala prebuditi v najboljšem možnem času, torej med fazo lahkega spanja, ko bo prebujanje najbolj nežno.

Internetna odvajalnica

Z odpravljanjem problema internetne zasvojenosti se ukvarja tudi Evropski zdravstveni zavod MasterDoctor. Na spletni strani so med pet problemov uporabe interneta uvrstili računalniške igre, socialna omrežja, spletno nakupovanje, pornografijo in igre na srečo, zbrali so tudi pet ukrepov "internetne odvajalnice", ki jih lahko izvede vsak posameznik.

Svetujejo, da si planiramo čas uporabe računalnika in se ga dosledno držimo. Če je mogoče, si izberemo vsaj en dan v tednu, ko se povsem odpovemo računalniku. To naj bo dan za drugačne aktivnosti, na primer športne, dodajajo. Tudi aktivacija starih hobijev in dejavnosti lahko prinese pozitivne rezultate. Pomembno je, da se ne sramujemo svoje odvisnosti in z njo povezanih težav. Na spletni strani svetujejo, da naj se človek o težavah pogovori z bližnjimi in jih prosi za pomoč, predvsem naj o svoji zasvojenosti odkrito spregovori s starši, vrstniki ali bližnjimi, ki jim zaupa. Pomaga tudi več druženja v živo, saj življenje ne poteka le na internetu. Bistvenega pomena pa je sprememba načina življenja. Namesto pri računalniku del dneva preživite z dobro knjigo ali med pripravo okusne jedi za svoje bližnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta